Da li ste znali da se od vagona može napraviti kuća?

Marco i Vanessa su se upoznali u vozu, a tokom dugog putovanja od Berlina do Kazahstana dobili su zanimljivu ideju koju su na kraju i realizovali
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 16:53h

Za bračni par iz Rura nema ništa romantičnije od vožnje vozovima po pastoralnim krajevima Njemačke. Zbog toga su se odlučili da žive baš u vozu.

Marco Stepniak i Vanessa Stallbaum su se, piše portal Gradnja.rs, i upoznali u vozu, a tokom dugog putovanja od Berlina do Kazahstana dobili su zanimljivu ideju: napraviti kuću od vagona.

Pošto su novi vagoni izuzetno skupi (oko 700.000 eura) odlučili su se da kupe dva polovna vagona iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, koje je koristila švajcarska Pošta, po cijeni od “samo” 25.000 eura.

Marco i Vanessa u dnevnoj sobi

Nakon restauracije vagona i opremanja enterijera po zamisli arhitekte, vagoni su pridruženi kući koja je služila kao dnevna soba. Dobijena je kuća koja u osnovi izgleda kao slovo “H” a koja se prostire na oko 160 kvadrata.

Dodata je izolacija, postavljeno je i podno grijanje a jedan od vagona ima i kupatilo.

Jedini problem koji su imali jeste onaj sa gradskim vlastima jer, po zakonu, vagoni ne mogu da se svrstaju ni pod stambene ni pod poslovne prostore. Par se na kraju izborio da dobije mješovitu upotrebnu dozvolu tako da se sada žive u vagonima.

Bonus video: