Kako da smanjite račune za struju

Bez obzira koji bili vaši motivi, ovdje ćemo vam dati najbolje ideje kako da sačuvate energiju.
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 12:55h

Postoji više razloga za uštedu i štednju energiju. Prvi razlog štednje je naravno onaj koji se tiče debljine vašeg novčanika. U vremenu opšte ekonomske nestabilnosti zaista nije pametno živjeti preko svojih mogućnosti – štednja energije odličan je prvi potez.

Drugi razlog je činjenica da štednjom energije čuvamo našu planetu.

Bez obzira koji bili vaši motivi, ovdje ćemo vam dati najbolje ideje kako da sačuvate energiju.

Skratite vrijeme tuširanja

Tuširanjem obično trošimo daleko više vode nego što nam je potrebno. Dobro pravilo je da tuširanje skratite na 10 minuta. Imajte na umu da vam za tuš treba topla voda, a bojler za grijanje vode je veliki potrošač energije.

Postavite temperarturu na "pravi stepen"

U vrijeme kada grijete svoje kuće i stanove pazite da temperatura nije previsoka. Često se događa da "pregrijavamo" naš životni prostor, a to nam donosi samo negativne konsekvence. Kao prvo stvaramo preveliku razliku između vanjske i unutrašnje temperature što nikako nije dobro za zdravlje, ali takođe i bespotrebno trošimo energiju.

Klima uređaji i potrošnja energije

Ukoliko koristite klima uređaj svakako nemojte ignorisati sledeći savjet – ne ostavljajte klimu da radi dok niste kod kuće.

Ponovo imamo dupli problem ukoliko vam klima radi bez prestanka. Prvi problem je zdravstveni – nagla promjena temperature jako je loša za vas, a drugi što trošite energiju bez potrebe.

Neki klima uređaji imaju opciju pomoću koje možete da podesite kada i koliko će klima da radi.

Fantomska potrošnja energije

O ovoj potrošnji mnogo ljudi ne zna mnogo, ali svakako treba na nju obratiti pažnju.

Pojedini uređaji u vašem domaćinstvo troše električnu energiju čak i ako nijesu upaljeni. Veliki televizori, računari, punjači za mobilne telefone... sve su to uređaji koji možda troše vašu struju čak iako ih ne koristite.

Zlatno pravilo – ukoliko uređaj ne koristite isključite ga iz utičnice.

Sijalice

Pri odabiru sijalica izaberite one za koje je dokazano da troše manje energije i traju duže.

Kompaktne fluorescentne sijalice, LED i halogene sijalice – sve su bolje od onih običnih.

Imajte na umu da pri kupovini niskoenergetskih sijalica ne kupujete slabije sijalice nego što su vam potrebne.

Slabo osvjetljenje u kući može biti pogubno za vaš vid – a na tome nebi smijeli nikada da štedite.

Izolacija

Termo-izolacija je najvažnija karika u očuvanju energije. Dobro izolovano domaćinstvo će štedjeti energiju tokom cijele godine.

Zašto? Zato što ćete uz minimalnu potrošnju energije sačuvati željenu temperaturu unutar kuće.

Ovo je korak vrijedan odlaska na tavan. Ukoliko sami niste stručni u oom poslu, svakako se isplati za ovo angažovati stručnjaka. Novac koji uložite će se brzo isplatiti preko nižih računa za struju.

Prozori

Ukoliko ste u prilici investirajte u posebne prozore koji čuvaju energiju. Kod svih prozora (i vrata) bitno je da što manje vazduha "curi" iz vašeg domaćinstva.

Ukoliko nemate novca za nove prozore napravite detaljnu inspekciju postojećih i zatvorite sva mjesta na kojima primjećujete da izlazi vazduh.

Naučite se da gasite uređaje

Ovo je možda i najkorisniji savjet, ali ga često ignorišemo i zaboravljamo.

Uređaje koje ne koristimo trebalo bi ugasiti. Kada napuštate kuću ili stan pogasite svijetla, vaš računar, monitor i ostale uređaje. Takođe iskopčajte iz struje sve osim frižidera.

Ovo su tek neki od osnovnih savjeta za kvalitetno čuvanje energije. Najbolji motiv za sprovođenje istih je da počnete sa programom štednje 1-og u mjesecu i uporedite račune za taj i prethodne mjesece kada nijeste bili disciplinovani štediša.

Ukoliko imate još zanimljivih ideja kako sačuvati energiju, slobodno podjelite znanje sa svima i ostavite komentar ispod.

Bonus video: