"Raduju me pametni i veseli ljudi"

Centar Milevinog svijeta su suprug Miloš i sin Kosta, a dani joj prolaze uz male rituale, velike planove i realne snove
491 pregleda 0 komentar(a)
Mileva Kostić, Foto: Privatna arhiva
Mileva Kostić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.05.2018. 16:50h

Mileva Žurić je već devet godina dio tima televizije Vijesti. Voditeljka jutarnjeg programa “Boje jutra” novinarstvom je počela da se bavi još u srednjoj školi, a gledaoci je opisuju kao nasmijanu i profesionalnu.

Za “Život” priča o tome šta je pokreće, u životu i u poslu, šta je raduje i okupira ovih dana. Priča o Milevi ispred i iza kamera.

Ko je zapravo Mileva Žurić, onako van ekrana i u životu?

- Mileva je Kostina mama, Miloševa žena. Ja sam i ćerka, sestra, tetka, ujna. Raduju me mali svakodnevni rituali, veliki zajednički planovi, dobronamjerni, neusiljeni, pametni i veseli ljudi.

Koliko ti znači novinarstvo, šta sve pronalaziš u njemu i kako je počela tvoja novinarska priča?

-”Misiju” novinarke započela sam još u srednjoj školi kroz školske časopise. Bila sam radoznala i željna promjena u malom gradu u kojem sam odrastala. Uslijedio je Fakultet političkih nauka u Podgorici, Institut za medije. Vjerovala sam od početka da se tačnim i korisnim informisanjem, ukazivanjem na anomalije jedno društvo može mijenjati. Pokreće me i dalje ista energija.

Kada se ugase kamere, kuda najradije odlaziš? Kako provodiš slobodno vrijeme?

- Kada se ugase kamere najbrže i najradije odlazim u vrtić po svog sina ili kući. Slobodno vrijeme provodim sa sinom i mužem u šetnjama, dječjim parkovima. Uživam u dobroj hrani, volim kafe sa porodicom, ležerna druženja i pivo sa prijateljima.

Da li jedna mama može sebi da priušti da ima neki hobi? Da li ga ti imaš?

- Naravno da može. Mada, imam jedno dijete, a i veliku pomoć muža, pa sam izgleda zbog toga tako sigurna da može. Vidjećemo kad nam stigne pojačanje:) Moj omiljeni hobi u posljednje vrijeme je gledanje serija. Posljednja koju sam odgledala i koju preporučujem ljubiteljima krimi televizijskih ostvarenja je italijanska “Gomora”.

Kojim se zakonima vodiš u roditeljstvu? Šta ti je najvažnije u vaspitavanju sina?

- Kroz roditeljstvo me vodi zakon ljubavi i brižnosti. Naš najvažniji, najteži i najljepši zadatak je da nam sin bude zdrav, srećan i spokojan. Trudimo se da raste u radosnog, odgovornog dječaka, punog samopouzdanja i samopoštovanja. Ipak, često se na tom putu suočavamo sa posljedicama našeg, u određenom periodu, popustljivog roditeljstva.

Trenutno si u iščekivanju nove bebe. Kako prolazi tvoja trudnoća, po čemu je to za tebe drugo stanje?

- Trudnoća me čini neizmjerno srećnom i dobro prolazi, fizički je za sada lako podnosim. Ipak, iako je to zaista prirodno stanje - ja je u svakom smislu te riječi doživljavam kao “drugo” jer ono ipak zahtjeva veliku odgovornost u ponašanju i opreznost.

Čemu se ovih dana najviše raduješ?

- Ovih dana se najviše radujem pobjedi jedne male, ali važne bitke u trudnoći, lijepom vremenu i moru sa mojim Milošem i Kostom. Radujem se rođendanu vrtića u koji ide moj dječak, ali i proslavi deset godina TV Vijesti.

Šta najradije kuvaš?

- Obožavam da kuvam. Priprema hrane mi pričinjava posebnu radost, obzirom na to da smo i ja i muž veliki gurmani, za razliku od sina. Ono što često a rado jedemo su domaće supe, krem čorbe. Preporučujem našu omiljenu od bundeve, praziluka i brokolija. Iako možda zvuči kao nespojiva kombinacija, odličnog je ukusa. Uživamo uz pastu, ribu ali razna tradicionalna jela sa ovih prostora.

Koje su tvoje najljepše uspomene iz djetinjstva?

- Najljepši sunčani dani na plaži sa braćom i sestrama. Jurcanje kroz maslinjake i zidine Starog grada sa drugarima iz razreda. To su momenti kojih se uvijek sjetim kad evociram najranije uspomene iz mog Ulcinja.

Po čemu se današnja djeca razlikuju od nas nekada?

- Nama roditelji nijesu morali da osmišljavaju slobodno vrijeme. Sami smo se snalazili i uvijek dobro provodili. Mi nismo imali toliko igračaka, a primjećujem da smo se bolje zabavljali. Bili smo odgovorniji i zreliji jer smo tako morali. Roditelji nam nisu davali alternativu.

Kako organizujes svoje vrijeme? Da li ti je dan kratak, stigneš li sve da postigneš?

-Svoje vrijeme uspješno organizujem dobrim planom makar za one najosnovnije obaveze ili potrebe. Mada, iako mi je organizacija bolje išla od ruke kad sam imala manje slobodnog vremena, ukoliko nešto danas ne stignem da završim uvijek razmišljam da - oko takvih stvari nemam vremena za nerviranje!

O čemu maštaš kada se ugase svjetla?

- Često maštam o novim putovanjima i tu nemam nerelanih očekivanja ili želja tako da su to nerijetko i moja konkretna slatka planiranja pred san.

Šta bi u svom životu promijenila, a šta nikada ne bi?

- Rado bih promijenila momente u kojima nisam bila fer prema ljudima koji me vole ili su me voljeli. Ni za šta ne bih mijenjala mog muža i sina - Miloša i Kostu. Ne bih nikada promijenila ni devet godina provedenih u TV Vijesti!

Koje su to, po tebi, tajne uspješnog braka? Kako ostati zajedno u ovim vremenima?

- Ljubav se mora njegovati, mora joj se posvetiti vrijeme i obratiti pažnja. Iako zvuči kao kliše - uvjerila sam se mnogo puta da su tolerancija i strastvena lojalnost presudni. I da, morate imati iste snove da biste ih živjeli.

Bonus video: