Beč najbolji grad za život, od Crne Gore ni pomena

Kada je region u pitanju, na listi je najbolje plasirana Budimpešta (73), Ljubljana je na 75. mjestu, Zagreb na 98, Beograd na 136, dok Sarajevo zauzima 155. mjesto
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 16:39h

Glavni grad Austrije Beč je najbolji grad za život na svijetu, a na listi koja obuhvata 221 grad, nema nijednog iz Crne Gore.

Beč već tri godine zaredom zauzima prvo mjesto na listi najboljih svjetskih gradova za život. Agencija koja sprovodi istraživanje kvaliteta života, Mercer, pri ocjenjivanju uzima kriterijume kao što su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje i higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga.

Kada je region u pitanju, na listi je najbolje plasirana Budimpešta, koja se našla na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Zagreb na 98. mjestu, Beograd na 136, dok Sarajevo zauzima 155. mjesto kada je kvalitet života u pitanju.

Beč, ima 1,7 miliona stanovnika koji, prema Mercerovom istraživanju, žive u najboljim uslovima na svijetu.

Na drugom mjestu najboljih gradova za život je švajcarski Cirih, na trećem Okland (Novi Zeland), a na četvrtom i petom su njemački gradovi Minhen i Dizeldorf.

Na vrhu liste se našlo najviše evropskih gradova, a u top 10 su se našla po tri njemačka i švajcarska grada.

Singapur je najbolje rangirani azijski grad, na 25. mjestu, a među afričkim gradovima to je glavni grad Mauricijusa Port Luis.

Na dnu liste je iračka prijestonica Bagdad, a među najlošijim gradovima za život su Bangui u Južnoafričkoj Republici i N'Djamena u Čadu.

"Evropski gradovi i dalje imaju visoke standarde života, jer kombinuju naprednu i modernu gradsku infrastrukturu sa razvijenim medicinskim i rekreativnim sadržajima", kazao je Slagin Parakatil, viši istraživač u Merceru.

Ipak, zbog ekonomskih previranja, visoke stope nezaposlenosti i nedostatka povjerenja u političke institucije teško je predvidjeti njihove pozicije u budućnosti.

"Zemlje poput Austrije, Njemačke i Švajcarske i dalje vrlo dobro kotiraju i kada je u pitanju kvalitet života, ili lična sigurnost. Ipak, ni oni nisu imuni na smanjenje životnog standarda ako se ova neizvjesnost nastavi", kaže Parakatil.

Talas nasilnih protesta koji je zahvatio arapski svijet smanjio je kvalitet života širom Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

Mercer je ove godine prvi put sačinio listu najsigurnijih gradova, a za kriterijume su uzimani nivo kriminaliteta, efektnost snaga sigurnosti i međunarodni odnosi zemlje.

Luksemburg, Bern i Helsinki zauzeli su prva tri mjesta, a Bagdad je i u ovoj kategoriji najlošije rangirani grad.

Kada su u pitanju glavni gradovi u okruženju, najsigurnija je Ljubljana, koja je na 30. poziciji, Zagreb na 75. mjestu, te Sarajevo i Beograd, koji zauzimaju 127. mjesto.

Deset najboljih gradova za život:

1. Beč (Austrija)

2. Cirih (Švajcarska)

3. Okland (Novi Zeland)

4. Minhen (Njemačka)

5. Dizeldorf (Njemačka)

6. Vankuver (Kanada)

7. Frankfurt (Njemačka)

8. Ženeva (Švajcarska)

9. Bern (Švajcarska)

10. Kopenhagen (Danska)

Bonus video: