SAVJETI

Evo zbog čega se tokom menstrualnog ciklusa osjećate deblje i naduvenije

147 pregleda 0 komentar(a)
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2018. 11:14h

Dobijanje kilograma tokom menstruacije jedna je od stavki koje žene ne mogu da smisle. Naime, svaka pripadnica nježnijeg pola tokom menstruacije dobije i do dva kilograma, a ovo su načini zbog kojih se žene osjećaju naduveno tokom ciklusa.

Ogromna potreba za dodatnom količinom hrane

Kada ste u ciklusu ne gledate gdje vam ruka ide i ne birate šta ćete jesti, a naročito posežete za grickalicama i slatkišima jer do njih najlakše dolazite. Ali, da li znate da svi ti ugljeni hidrati dodatno pospješuju zadržavanje vode u tijelu? Upravo je to jedan od razloga zašto se osjećate naduto.

Progesteron kao “neprijatelj”

Nivo progesterona poraste u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osjetljivost grudi i dobijanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog “navale” progesterona tijelo izvlači tečnost iz krvnih sudova, te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato jer se tijelo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe nivo progesterona pada i tijelo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

Kilogrami i nakon menstruacije

S obzirom na to da, kako tvrde stručnjaci, tokom menstruacije možete da dobijete i do 5 kilograma, veoma je važno da tih dana pijete što više tečnosti i da jedete bjelančevine. Postoje slučajevi da ukoliko se ugojite u toku mjesečnice, taj višak zadržite i nakon što se ciklus završi.

Preskačete vježbe

Baš zbog toga što se osjećate naduto i što imate bolne menstruacije, često odustajete od vježbanja na koje ste inače navikli. Kretanje i znojenje, kao i inače, pa i tih dana u mjesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osjećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšaće grčeve, prenosi Ljepota i zdravlje.