Reportaža

Bratislava duhom i zdanjima vraća u davna vremena

Marija Terezija je Bratislavu pretvorila u svoju kraljevsku rezidenciju, bježeći od invazije Turaka (koji su bili osvojili Budimpeštu).
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 09:26h

Bratislava je smještena u samom centru Evrope, u kotlini na obroncima Malih Karpata, na obali Dunava. Sam grad je prirodna razmeđa četiri države: Slovačke sa istoka, Austrije sa zapada, sa sjevera Češke i Mađarske sa juga.

Najveći je slovački grad sa oko pola miliona stanovnika.

Politički je, ekonomski, univerzitetski, kulturni i administrativni centar te mirne, blage i ponosne zemlje.

Slovaci će vam s ponosom pričati o velikoj evropskoj imperatorki dobrog srca - Mariji Tereziji, koja je imala 20 đece.

I ona je, kao i njenih 15-ak prethodnika i sljedbenika Habsburške monarhije, krunisana u prestižnoj bratislavskoj katedrali Svetog Martina 1741.

Upravo zbog te činjenice, na vrhu katedrale ne nalazi se krst, već zlatna kruna na jastučetu.

Marija Terezija je Bratislavu pretvorila u svoju kraljevsku rezidenciju, bježeći od invazije Turaka (koji su bili osvojili Budimpeštu).

Zato i danas u Bratislavi možete uživati u posjetama očuvanim zdanjima kako katedrala, pravoslavnog hrama, sinagoge i džamije, tako i jevanđelističkih hramova.

Ne zaboravite da je prije dva, tri vijeka, postojao tramvaj na relaciji Bratislava-Beč.

Stara Bratislava, duhom i zdanjima, seli vas u davna vremena.

U nekom od 20-ak muzeja možete vidjeti eksponate iz vremena prije Hrista.

I čuveni “put svile” je vodio preko njene teritorije.

Očuvana su i zdanja iz 9. vijeka kakav je Bratislavski dvorac.

Slovačko narodno pozorište

U 15. vijeku grad je među prvima u Evropi dobio univerzitet - Akademiju Istropolitana .

Bratislavska renesansa je bila neponovljiva.

Bratislava duhom i zdanjima seli u davna vremena

Neka od obilježja novijeg doba su: Primicijalna palata, zdanja slovačke Vlade i parlamenta, Gradske skupštine, Nacionalna banka, rezidencije stranih poslanstava, ali i Nacionalni radio, koji je jedan od centara kulturnog života slovačke prijestonice.

U njemu je sjedište nacionalnog simfonijskog orkestra i hora, folklora, dječijeg hora, solista i grupa.

Raznovrstan je baletski i operski repertoar Slovačkog narodnog pozorišta, u kojem iz noći u noć možete uživati u vrhunskom izvođenju: Pučinijevih “Boema” i “Toske”, Verdijeve “Travijate”, “Aide”, “Rigoleta”, Mocartovom “Don Đovanu”, ”Čarobnoj fruli” ili se opustiti uz izvođenje baleta “Uspavana ljepotica”, “Romeo i Julija”, “Labudovo jezero”.

Redovni su posjetioci svih programa, kako studenti koji mogu nabaviti ulaznice po veoma popularnim cijenama, do gostiju iz drugih gradova Slovačke ili Beča na primjer, kojima nije teško da zbog vrhunskog ugođaja, kako solista i hora, tako i dirigenata, simfonijskog orkestra, baletskog ansambla, sjednu u automobil ili autobus i voze se nekoliko sati do omiljenog divadla - pozorišta.

U tom najužem, boemskom jezgru starog dijela Bratislave šarmantnošću plijene i skulpture postavljene na neočekivanim mjestima, uličicama, klupicama, trgovima, starim reljefnim zdanjima, mozaicima, kulama.

Ovdje se, tokom čitave godine, smjenjuju kvalitetni festivali ozbiljne muzike, džeza, roka, a žive svirke su svakodnevne, kako na bratislavskim trgovima, tako i u meksičkom, keltskom, irskom ili slovačkom (KGB - Klub gurmana Bratislave) pabu koji uz obaveznih 10-ak vrsta piva, imaju bogatu gastronomsku ponudu.

Razne kulture ostavile trag

Evo kratkog pregleda slovačke istorije koji sam dobila od slovačkih studenata.

U Slovačkoj su se tokom njene duge istorije smjenjivali vladari, okupatori, imperatori, meki i tvrdi, a Slovaci su vrijedno radili, čuvali svoj jezik, kulturu i običaje, istrajavali, živeći skladno na: slovačkom, mađarskom, rumunskom, njemačkom, romskom jeziku, uz katolike (većinske), jevađeliste, Jevreje, pravoslavce, muslimane i druge na svojoj teritoriji.

A svaka je kultura ostavila svoje tragove. Zato i danas u Bratislavi možete uživati u posjetama očuvanim zdanjima kako katedrala, pravoslavnog hrama, sinagoge i džamije, tako i jevanđelističkih hramova.

Preporučujemo za Vas