Ne brinite o zalivanju biljaka, tu je elektronska saksija

Saksija sadrži nekoliko senzora, procesor i softver koji provjerava stanje biljke i snabdjeva je vodom i hranljivim sastojcima kad god joj zatrebaju
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 20:18h

Da li su biljkama za rast dovoljni voda, vazduh, svjetlo i minerali? Zar to ne zvuči prilično jednostavno?, ali, ta rečenica tu ne završava. Na kraju valja dodati i "ali u pravim razmjerama". I upravo tu se krije problem, jer te razmjere nije jednostavno pogoditi.

Da se negovanje biljaka ne bi pretvorilo u hobi koji podsjeća na vrhunsko održavanje, estonska kompanija s engleskim imenom Click & Grow ili naški rečeno „klikni i uzgajaj“, napravila je elektronsku saksiju bez zemlje, koja ovaj posao obavlja umjesto vas tako što sobnu biljku snabdjeva vodom i hranljivim sastojcima u pravoj mjeri.

Nekima će se ovaj proizvod učiniti potpuno suvišnim, jer mnoge vrste sobnog cveća ne zahtevaju neku naročitu brigu, ali će mnogima koji su ubili svoje cvetne prijatelje iz neznanja, ili nisu uvek u prilici da ih redovno zalivaju, predstavljati dobrodošlo rešenje.

Cio komplet koji košta 60 eura sadrži saksiju, četiri AA baterije i kartridž u kome su sjemenke biljke

Da ne biste morali da razmišljate ni o tome, na saksiji će se upaliti svjetiljka koja signalizira da rezervoar traži dolivanje. Dalji posao preuzimaju pumpa i saksijska elektronika. Vlasnik jedino mora da se pobrine da biljka ima dovoljno svjetlosti, po mogućnosti indirektne sunčeve.

Cio komplet koji košta 60 eura sadrži saksiju, četiri AA baterije i kartridž u kome su sjemenke biljke. Baterije traju oko osam mjeseci, a kada prva biljka okonča svoj životni ciklus, može se zamijeniti drugom tako što će se za nešto manje od sedam eura kupiti drugi kartridž. Kad se kartridž aktivira započinje klijanje koje obično traje oko dvije nedjelje, o čemu se brine softver koji je u njega ugrađen s ciljem da optimizuje sistem za svaku vrstu biljke.

Za sada su u ponudi kadifa (Tagates patula), ukrasna kopriva (Coleus blumei), bosiljak, mini paradajz i ljute papričice.

Bonus video: