Da li se lako naljutite kad je vruće?

Prvi uzorak podataka je uzet iz statiskike kriminala te kako je on povezan s vremenom. Pokazalo se da su kriminalci više nasilni kad je toplije
53 pregleda 0 komentar(a)
ljutnja, Foto: Shutterstock
ljutnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2018. 15:14h

Mnogi od nas se brzo naljute tokom vrelih ljetnih dana, a tim poljskih naučnika ima teoriju koja objašnjava zašto se to događa.

Naučnici su tražili vezu između povećanja temperature i nivoa stresa, a to je nešto što zaokuplja eksperte dugi niz godina. Istraživanje je pokazalo da je kortizol, koji predstavlja hormon stresa, niži tokom zimskog perioda te da povećanje temperature utječe na njegov rast. To može uticati na ljude jer je kortizol važan za regulisanje soli, šećera i tečnosti u tijelu.

Dr. Dominika Kanikovska s Univerziteta medicinskih nauka u Poznanu je bila iznenađena time što više kortizola cirkuliše tijelom tokom toplih dana.

"Ovi podaci su u suprotnosti i s tradicionalnim konceptima koji govore da je tijelo opuštenije tokom ljeta", izjavila je Kanikovska.

Prvi uzorak podataka je uzet iz statiskike kriminala te kako je on povezan s vremenom. Pokazalo se da su kriminalci više nasilni kad je toplije.

Mnoge teorije povezuju veću temepraturu s bržim radom srca, testosteronom i metaboličkim redakcijama te aktiviranjem simpatičkog nervnog sistema, prenosi klix.ba.

Bonus video: