PUTOVANJA

Posjetite ove muzeje

Ako želite da saznate nešto više o kulturi, istoriji i tradiciji nekog mjesta, tada muzeji definitivno treba da budu vaše konačno odredište.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 13:18h

Čuvari tradicije, nositelji identiteta, hramovi kulture, muzeji su mjesta u kojima ćete svjedočiti istoriji, ali i jasnije sagledavati budućnost. I dok svaki od njih priča neku svoju priču vrijednu divljenja, ipak i među njima postoje oni koji se izdvajaju od ostalih.

Pogledajte listu top 5 muzeja Alpe Dunav Adria regije koju je objavio stringtravel.com.

1. Ars Electronica – The museum of the future, Linz, Austrija

Demistifikacija i približavanje nauke onima koji se njome ne bave cilj je Ars Electronica Centra – Muzeja budućnosti, najmodernijeg muzeja posvećenog nauci, tehnologiji i umjetnosti. Na preko 1000 m2 posjetioce očekuje čitav niz interakrtivnih instalacija, 3D vizualizacija, robota, virtualnih igara i kreativnih radova kroz koje posjetioci na potpuno nov način doživljavaju nauku i umjetnost.

2. Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina, Hrvatska

Jedinstven u ovom dijelu Europe, muzej na orginalan način uz čitav niz interaktivnih sadržaja, posjetiteljima donosi uzbudljivu priču o evoluciji.

3. Teror Haza, Budimpešta, Mađarska

U jednoj od najljepših avenija u Budimpešti, 2002. godine otvoren je Muzej terora – Teror Haza posvećen svima koji su stradali, mučeni i ubijani tijekom komunističkog i nacističkog režima u Mađarskoj. Neorenesansna palača koja je nekad bila sjedište tajnih policija i mjesto smaknuća i mučenja zatvorenika pretvorena je u moderan muzej kao podsjetnik na krvava vremena kroz koja je prošao mađarski narod.

Sovjetski tenk, fotografije ubijenih, odore nacističkih časnika, filmovi u kojima žrtve opisuju torture kroz koje su prolazili, sablasne čelije i uređaji za mučenje samo su neki od stvarnih detalja koji podsjećaju na stravična mučenja. Muzej kojeg dnevno posjeti više od tisuću ljudi svakako zaslužuje pažnju svakog tko posjeti Budimpeštu.

4. Haus der Musik, Beč, Austrija

Želite li doživjeti sasvim novo iskustvo muzike i zvuka tada morate posjetiti Haus der Musik u Beču, moderan, interaktivan i zabavan muzej koji na sasvim drugačiji način predstavlja fascinantan svijet zvuka. Jedinstven u svijetu, muzej vam omogućuje eksperimentiranje sa zvukovima, tonovima i instrumentima. Ovdje možete testirati vlastiti muzički talent uz virtualng dirigenta, komponovati valcer, naučiti više o Mocartu, Štrausu i Betovenu i još mnogo toga.

5. Etnografski muzej Slovenije, Ljubljana, Slovenija

Jedna od popularnijih destinacija Ljubljane je i Etnografski muzej Slovenije. Možda i sama postava ne bi bio toliko zanimljiva da interakcija sa publikom nije dovedena na jednu modernu, gotovo futuristički nivo. Stalni postav muzeja prezentira kako se nekad živjelo i radilo u Sloveniji. Moderan dizajn prostora, igre svjetla i zvuka, vizualni elementi i interaktivne instalacije čine posjetu ovom muzeju sasvim drugačijim doživljajem.