Ako na radnom mjestu ne mogu da koriste Fejsbuk, većina mladih bi odbila posao

Dvije trećine njih kaže da će na razgovoru za posao pitati potencijalnog poslodavca o politici kompanije po pitanju korišćenja društvenih mreža.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 10:40h

Velikom broju diplomiranih studenata je pristup društvenim mrežama i sloboda u odabiru uređaja za rad bitnija od visine plate prilikom razmatranja ponude za posao, pokazuje studija koju je sproveo „Cisco“.

Istraživanje, u kom je učestvovalo 2.800 studenata i mladih diplomaca širom svijeta, imalo je za cilj da utvrdi šta je to što najnovije generacije traže od poslodavaca i šta smatraju pravednom ravnotežom između posla i slobodnog vremena.

Istraživačima nije bilo iznenađujuće što je većina ispitanika istakla da želi fleksibilno radno vrijeme, ali je iznenađujće u kom procentu mladi imaju čvrst stav prema zabrani korišćenja socijlanih mreža.

Buduća radna snaga vjeruje da posao i slobodno vrijeme nijesu odvojeni, već se prepliću

Dvije trećine njih kaže da će na razgovoru za posao pitati potencijalnog poslodavca o politici kompanije po pitanju korišćenja društvenih mreža, a 41 posto njih koji su u radnom odnosu, ističe da su ih poslodavci ubijedili da prihvate posao nudeći im mogućnost izbora uređaja za rad i naglašavajući blagu politiku kada su u pitanju društvene mreže.

81 posto njih želi da izabere uređaj na kom će raditi, kroz dobijanje sredstava za njihovu kupovinu, ali i kroz donošenje sopstvenog uređaja na posao, umjesto korišćenja onog koji kompanija nudi.

Buduća radna snaga vjeruje da posao i slobodno vrijeme nijesu odvojeni, već se prepliću. To znači da se posao obavlja i u toku slobodnog vremena, ali i da se pojedine aktivnosti, predviđene za slobodno vrijeme, poput pristupa društvenim mrežama, obavljaju na poslu.

Studija takođe naglašava da su danas socijalni alati postali i alati za rad i da kompanije koje zabranjuju pristup socijalnim mrežama neće biti privlačne mladim talentovanim ljudima, ali i da će ostati iza konkurencije, jer će ove mreže u budućnosti zamijeniti e-mail kao kanal komunikacije na poslu.

Bonus video: