Evo kako da budete srećni

Ovo ste već prije čuli, ali i dalje volite da prigovarate i razmišljate o onome što nemate? Vrijeme je da razmislite o stvarima na kojima ste zaista zahvalni.
158 pregleda 0 komentar(a)
sreća, Foto: Www.shutterstock.com
sreća, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 06.11.2011. 18:02h

Ako imate pozitivan stav prema životu, bićete srećnija osoba, ona koju drugi žele imati u svojoj blizini, s kojom žele provoditi vrijeme. Osim toga pozitivan stav može smanjiti nivo stresa što se odražava i na bolje fizičko zdravlje.

Evo kako u sedam koraka možete biti srećniji:

1. Koncentrišite se na sadašnjost

Mark Tven je rekao: ‘Prošao sam kroz grozne stvari u svom životu, a neke od njih su se i dogodile.’ On je ukazao na činjenicu da uvećavamo i stvaramo probleme razmišljajući o njima na negativan način. Koliko se puta dogodilo da ste se danima brinuli oko nečega što se nikada nije dogodilo? Ili da problem i nije bio tako velik kao što ste zamišljali? Ako se koncentrišemo što više na sadašnjost, možemo smanjiti brige koji stvaraju negativne osjećaje kao što je strah i tjeskoba.

2. Koristite pozitivan jezik

Primijetili ste koliko je vaših rečenica negativno intonirano? Neki ljudi gotovo neprestano prigovaraju zbog vremena, posla, bračnog partnera, komšije i niz drugih stvari. Tome smo svi pomalo skloni. Međutim, dobro je podsjetiti se da su naše riječi proizvod naših misli, stoga treba pronaći što više pozitivnih tema o kojima možemo razmišljati i pretočiti ih u riječi. Ujutro nakon buđenja podsjetite se što želite postići, kako ćete reagovati na izazove i kako ćete izbjeći negativne misli? Ne zaboravite da je pozitivno razmišljanje stvar navike, baš kao i negativno. Dakle moguće ga je usvojiti učenjem.

3. Prihvatite da je svuda nesavršenost

Odustati od potrebe za savršenstvom i kontrolom nad životom je teško. Ali ako uspijete osjeća ćete slobodu, jednostavno ćete prihvatiti da stvari ne idu uvijek onako kako ste se nadali, i da je to takođe prihvatljivo. Ponekad se dogode stvari koje su van naše kontrole, a umjesto da gubite energiju na negativne emocije, bolje je prihvatiti da stvari nijesu onakve kako ste planirali ili željeli. Zapamtite, većinu stvari liječi vrijeme.

4. Družite se s pozitivnim osobama

U ljudskoj je prirodi oponašati ljude s kojima smo najčešće. Pomislite samo koliki uticaj na tinejdžere ima njihovo društvo. Ni odrasli nisu puno bolji. Dakle, što ste češće u društvu osoba koje razmišljaju na pozitivan način to je vjerovatnije da ćete razmišljati i djelovati na sličan način. Ne podcjenjujte ni moć smijeha. Na divan način smanjuje stres, povezuje vas s ljudima oko vas i utiče da se bolje osjećate. Neki čak znaju reći da se mi ne smijemo zato jer smo srećni nego smo srećni zato što se smijemo.

5. Učinite nešto za druge

Jedan od najboljih načina da se osjećate bolje je doprinijeti nešto zajednici. Poklonite drugima svoje vrijeme, vještine ...Ako učinite nešto dobro za druge, to će vam pomoći da se odmaknete od sopstvenih problema, pa čak vam može omogućiti i da sagledate vlastite probleme na drugačiji način.

6. Nastavite da učite

Razvijte znatiželju o svijetu u kojem živite. U ma kakvoj da ste trenutno situaciji, iz nje nešto možete naučiti. Pokažete li pravi interes za nešto novo dobićete novu energiju, stvorićete nove ideje i razvićete drugačiji način razmišljanja. To može imati pozitivan uticaj na vaš život u cjelini.

7. Budite zahvalni

Ovo ste već prije čuli, ali i dalje volite da prigovarate i razmišljate o onome što nemate? Vrijeme je da razmislite o stvarima na kojima ste zaista zahvalni. Zahvalnost može unutrašnji gnijev i frustracije preokrenuti u pozitivnije stanje uma. Zapamtite, svi imamo slabosti, ali fokusiranje na ono jako i dobro u nama, spriječava nas da očajavamo.

Bonus video: