Alkohol izaziva PMS?

Ranije istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da se ekonomski gubici i zdravstveni troškovi po pacijentu koja se javi zbog PMS i izostaje s posla, kreću oko 5.000 dolara godišnje
62 pregleda 0 komentar(a)
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2018. 18:14h

Proučavanje podataka iz 19 istraživanja sprovedenih u osam zemalja pokazalo je umjerenu vezu simptoma predmenstrualnog sindroma poput grčeva, osjetljivosti grudi, promjena raspoloženja i depresije s jedne strane i "potezanja čaše" s druge. Veza je izraženija kod veće količine konzumiranog alkohola, odnosno jednog prosječnog pića dnevno, objavili su naučnici.

Širom svijeta oko 29 odsto žena konzumira alkohol, navode naučnici, a teže zavisnice čine oko šest odsto ženske populacije.

Podaci korišćeni u ovom istraživanju potekli su iz studija sprovedenih u Americi, Britaniji, Poljskoj, Švicarskoj, Turskoj, Južnoj Koreji, Tajvanu i Australiji. Simptomi PMS koji se razlikuju od žene do žene obično traju do nekoliko dana pre ciklusa, a svaka dvadeseta žena ima toliko teške simptome da ometaju njen život i rad.

Ranije istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da se ekonomski gubici i zdravstveni troškovi po pacijentu koja se javi zbog PMS i izostaje s posla, kreću oko 5.000 dolara godišnje. Većina slučajeva ipak se ni ne zabileži jer se mnoge žene nose se sa simptomima same.

U Europi i Americi te su brojke mnogo više - oko 60 odsto žena pije u Evropi od kojih je 13 odsto težih zavisnica. Na temelju tih podataka i zaključaka studije tim je procijenio da svaki deseti slučaj PMS u svijetu može da bude povezan sa konzumiranjem alkohola, odnosno svaki peti u Europi.

"Nadalje konzumiranje većih količina alkohola može biti povezano sa četiri odsto slučajeva PMS u svijetu i devet odsto u Evropi", zaključili su naučnici.