TVRDNJA SA HARVARDA

Vegetarijanstvo može smanjiti barem trećinu smrtnih slučajeva

Ova je saznanja prezentirao profesor epidemiologije s Harvarda Valter Vilet na četvrtoj međunarodnoj konferenciji Unite to Care održanoj u Vatikanu
96 pregleda 1 komentar(a)
vegetarijanac, meso, Foto: Shutterstock
vegetarijanac, meso, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2018. 12:14h

Vegeterijanski način ishrane može godišnje spasiti milion Amerikanaca, tvrdi se na osnovu rezultata istraživanja sprovedenog na Harvardu.

Naučnici sa Harvarda kažu da ljudi podcjenjuju koristi ishrane bazirane na biljkama, piše Telegraf. U poređenju sa onima koji jedu meso, vegetarijanci jedu manje zasićenih masti i imaju niži holesterol, a to su faktori koji vode srčanim i drugim zdravstvenim problemima.

Vegetarijanska ishrana sadrži, puno C i E vitamina, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalijum, magnezijum i fitohemikalije.

Zbog toga vegetarijanci, uopšteno, imaju niži ukupni holesterol, niži krvni pritisak, manji indeks tjelesne mase, sve faktore povezane s dugovječnošću koji smanjuju rizik mnogih hroničnih bolesti.

Ova je saznanja prezentirao profesor epidemiologije s Harvarda Valter Vilet na četvrtoj međunarodnoj konferenciji Unite to Care održanoj u Vatikanu.

Posljednjih 100 godina, navodi se u istraživanju, sve je više dokaza koji ukazuju na to da je vegetarijanski način ishrane vezan uz manje rizike obolijevanja od hroničnih bolesti. Ovo istraživanje tvrdi da se barem trećina smrtnih slučajeva može izbjeći ako se iz ishrane izbaci meso, što je veća brojka nego što se prije smatralo.

Naučnici već dugo pokušavaju identifikovati najbolje načine ishrane jer istraživanja pokazuju da se četiri glavna razloga umiranja u zapadnom svijetu mogu izbjeći zdravim načinom života, prenosi klix.ba.