Muškarci su veći rasipnici od žena, posebno kad "bare"

Cilj istraživanja je saznati koliko je uska povezanost između trošenja novca i "barenja" kod muškaraca, a koliko kod žena
0 komentar(a)
novac, muškarac, Foto: Shutterstock.com
novac, muškarac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.10.2011. 12:32h

Muškarci troše više od žena, izvještava Science Daily o rezultatima najnovijeg istraživanja naučnika Univerziteta u Arizoni.

Time se pobija mišljenje da su žene veći potrošači od "jačeg pola". Naprotiv, kako se navodi u istraživanju. žene u posljednje vrijeme postaju vrlo skeptične kada je novac u pitanju i razmile više puta prije nego što potroše novac. Muškarci troše iracionalno, pokazuju rezultati istraživanja.

Ispitanici su dovedeni u različite situacije kao što su dobijanje novčanice od 100 dolara, te povećanje i smanjivanje prihoda za 30 odsto. Dok su i muškarci i žene loše prihvatili gubitak novca, nakon što su zamoljeni da glume da su na romantičnoj večeri, muškarci su potpuno zaboravili na to i bili spremni da se "isprse" pred djevojkom koju su izveli, dok su žene, bez obzira na romantičnu situaciju, i dalje mislile o svom finansijskom gubitku i bile štedljive sa novcem i tokom sastanka.

Profesor Daglas Kenrik i studentkinja Džesika Li sprovode takva istraživanja kako bi saznali koliko je uska povezanost između trošenja novca i "barenja" kod muškaraca, a koliko kod žena.

Kompletni rezultati istraživanja naći će se u njihovoj knjizi "Journal of Personality and Social Psychology", koja bi trebalo da sruši stereotip da su žene iracionalnije od muškaraca kada je novac u pitanju.

Bonus video: