Koliko često bi trebalo da se tuširamo?

106 pregleda 0 komentar(a)
tuširanje, Foto: Shutterstock
tuširanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2018. 13:14h

Većina ljudi se u prosjeku tušira jednom dnevno. Nova istraživanja, međutim, navode da je ipak bolje biti nešto "prljaviji" kako bi se održala prirodna ravnoteža i vlažnost kože.

Učestalost tuširanja zavisi od aktivnosti pojedinca, ističe doktor Dejvid E. Benk iz njujorškog Centra za dermatologiju. On dodaje da ako radite fizički posao ili svaki dan provodite barem sat vremena vježbajući, onda bi svakako trebalo da se tuširate jednom dnevno.

Ako ne pripadate toj grupi ljudi, ovaj stručnjak savjetuje da možete da se tuširate svaki drugi dan i opet ćete biti čisti. Izbjegavanje svakodnevnog tuširanja ima svoje prednosti, jer pretjerano izlaganje kože vodi može da naruši njenu ravnotežu vlažnosti i da dovede do pretjeranog isušivanja kože.

Tuširanje svakog drugog dana pomaže u održavanju nivoa prirodnih ulja u koži, zbog čega ona postaje mekša. Takođe, na taj način ćete izbjeći iritaciju kože izazvanu vrućom vodom prilikom tuširanja, tvrdi doktor Benk.

Ipak, ne bi trebalo pretjerivati sa pauzama u tuširanju, jer njegovo izbjegavanje može dovesti i do problema sa kožom.

Potrebno je tuširati se barem dva do tri puta nedeljeno kako bi ste izbjegli neprijatne mirise, ali i isprali mrtve ćelije kože, kao i eventualne bakterije i gljivice koje mogu da dovedu do infekcija kože i akni, zaključuje ovaj dermatolog, prenosi B92.

Bonus video: