Nisanova inteligentna kuća na baterije

Ovogodišnji sajam elektronike Ceatec 2011 bio je prepun novih konceptnih rješenja koja nude udoban život u kućama sa veoma niskom potrošnjom električne energije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 12:32h

Nakon niza zabilježenih nestanaka struje uzrokovanih cunamijem i zemljotresima koji su ovog proljeća pogodili Japan, bilo je za očekivati da će ovogodišnji sajam elektronike Ceatec 2011 biti u znaku uštede električne energije.

Nissanov "NSH-2012 Smart House of the Future" koncept samo je dio zone u kojoj su bili prikazani koncepti tehnologija koje rade i bez elektroenergetske mreže.

Prikazana kuća nalazi se na stubovima kako bi se povećao prostor i osigurao parking ispod prizemlja. Osim solarnih i gorivih ćelija koje pomažu u ostvarivanju nezavisnosti od klasične električne mreže, kuća može da crpi energiju i iz baterija električnih automobila kao što je Nissan Leaf.

V2H (Vehicle to Home) sistem omogućava napajanje ove kuće noću ili u vrijeme kada je snaga sunčeve svjetlosti minimalna ili slučaju prirodnih katastrofa. Prema navodima iz Nissana, Leaf-ova baterija može napajati tipičan japanski dom čak dva dana.

Među ostalim konceptima koji su prikazani u "Smart Community Zero" zoni posebno se ističe Panasonic-ov Fujisawa održivi grad, koji je i dobitnik Grand Pri nagrade u kategoriji "prosperitetne i idealne zajednice".

Bonus video: