Bizarne stvari koje su nekada bile legalne

Da odmah razjasnimo, kad govorimo o lobotomiji, ne mislimo na sasvim legitiman medicinski zahvat bušenja lobanje koji se sprovodi i danas u nekim slučajevima u sklopu moderne medicine.
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 14:48h

Pravu i pravnoj svijesti bili su potrebni vjekovi da dostignu civilizacijski nivo kakav imamo danas, što je dovelo do toga da čovječanstvo ima istoriju zaista bizarnih propisa. Magazin COED donosi listu bizarnih stvari koje su nekad bile legalne, a Metro nam prenosi najbolje od njih.

Zlostavljanje djece

Prva osoba za koju postoje čvrsti dokazi da je osuđena za nasilje nad djetetom bila je žena iz SAD-a kojoj je sud 1874. dodijelio novčanu kaznu zbog toga što je u napadu bijesa izudarala svoje dijete. Ono što je posebno bizarno u ovom slučaju jeste činjenica da se u svojoj presudi sud pozvao na zakone koji zabranjuju zlostavljanje životinja. Sve do ove presude, brojne stvari koje bi danas bile okarakterisane kao zlostavljanje bile su smatrane porodičnim stvarima te su države smatrale kako svaka porodica treba sama da prosudi na koji će način „odgajati" svoju djecu.

Lobotomija

Da odmah razjasnimo, kad govorimo o lobotomiji, ne mislimo na sasvim legitiman medicinski zahvat bušenja lobanje koji se sprovodi i danas u nekim slučajevima u sklopu moderne medicine, već na lobotomiju kao prisilni čin kojom su se "liječile" mentalno bolesne osobe. Možda vam se čini varvarski, ali lobotomija je sve do 1960-ih smatrana najboljim načinom da pomognete osobama s nekakvim mentalnim poremećajem.

Ubistvo

Uprkos tome što je usmrćivanje druge osobe i danas legalno u mnogim državama na svijetu, pa čak i onim "civilizovanim" zemljama (smrtna kazna je oblik legalnog lišavanja života od strane države), u istoriji je ubistvo druge osobe bilo ne samo legalno, već i vrlo poželjno. Sredinom 19. vijeka na slavnom američkom Divljem zapadu Vlada nije samo odobravala, već i novčano podsticala ubijanje Indijanaca. Isto tako, američki robovi su smatrani vlasništvom, a kao i sa drugim "stvarima", vlasnik je imao pravo i da uništi svoju stvar.

Konzumacija alkohola za vrijeme vožnje

Iako je vožnja pod uticajem alkohola u većem dijelu svijeta ilegalna već decenijama, za istovremeno ispijanje alkoholnog pića i upravljanje vozilom to nije bio slučaj. Prije 1998. godine, u SAD-u nije postojao ni jedan propis koji bi zabranjivao ovako nešto, a policija nije smjela da zaustavi vozača samo zbog toga što poteže viski iz flaše za vrijeme vožnje, budući da to nije smatrano dovoljno dobrim razlogom za sumnju u prekršaj, za razliku od prevelike brzine ili vrludanja po cesti. S druge strane, testovi za alkoholisanost nekada su se sastojali od recitovanja abecede unazad, zato je bilo puno lakše izvući se od kazne nego što je to danas slučaj.

Brak sa bliskim rođakom

Incesti i brakovi bliskih krvnih srodnika bili su vrlo česta pojava među plemstvom u Evropi dugo vremena, budući da su plemići smatrali kako na taj način čuvaju čistoću svoje plave krvi. Upravo je to razlog zbog kog je veliki broj djece u kraljevskim i plemićkim porodicama imao neki oblik fizičke i mentalne deformacije. Medicina i genetika kasnije su otkrile i dokumentovale brojne negativne posljedice ovakve prakse, zbog čega je ona u današnje vreme zabranjena u skoro cijelom svijetu.

Bonus video: