Teže naći partnera za bridž nego za brak

"U bridžu je faktor sreće nula. Karte se koriste kao rekvizit koji projektuje bridž problem, koji je dostupan svakom igraču"
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 09:28h

Bridž za Vesnu Dacić iz Nikšića predstavlja više od igre: zbog bridža je zapostavila fakultet, ali je, zahvaljujući bridžu, proputovala svijetom.

Njeni hobiji su mnogobrojni: planinarenje, biciklizam, kanjoning, a bridž je, kaže, za nju strast.

Na pitanje kako je otkrila bridž, Vesna kaže:

“U Nikšiću ljudi vole da igraju karte. Tako smo moje društvo i ja često igrali karte i sasvim smo slučajno jednom prilikom došli do knjige Nestora Gabrovšeka i Nenada Miškovića. To je knjiga o prvim koracima u bridžu”.

"Kod djece tokom igranja bridža razvijaju se logika i intuicija, dobija se osjećaj za partnerstvo"

"On mi je objasnio da je bridž nešto više od igre. 1996. iz puke radoznalosti pošli smo na najjači kup koji se igrao u našoj zemlji. Tu nas je primijetio predsjednik jugoslovenske asocijacije – Ranko Grba, koji nas je pozvao da se pridružimo pripremama za juniorsku reprezentaciju. Tako sam se ja našla u bridžu", kaže Vesna.

Bridž joj je, kaže, omogućio da putuje svijetom.

"Putovala sam dosta. Bila sam učesnik više evropskih i svjetskih prvenstava. Učestvovala sam i na bridž olimpijadi", kaže Vesna.

Priča kako je bridž igra “u kojoj se prepliću svi segmenti života”.

"To je jedna fascinantna igra. Igra se u paru. Dvije glave treba da razmišljaju kao jedna. Koliko je to važno, govori i izreka među igračima da je teže naći partnera u bridžu, nego bračnog partnera", smatra Vesna.

Vesna kaže kako su bridž i kocka dvije različite stvari.

"U bridžu je faktor sreće nula. Karte se koriste kao rekvizit koji projektuje bridž problem, koji je dostupan svakom igraču. Onaj igrač koji najbolje riješi problem je pobjednik", napominje Vesna.

Vesna bridž preporučuje svima, obrazlažući to na sljedeći način.

"Usamljeni će ostvariti poznanstva. U bridžu nema starosnih granica. Partner čovjeku od 60 godina može biti dijete od 10. Kod djece tokom igranja bridža razvijaju se logika i intuicija, dobija se osjećaj za partnerstvo. Obradu jednog bridž problema možemo da poredimo sa rješavanjem jednog zadatka iz matematike ili fizike", kaže Vesna.

Vesna napominje kako u Crnoj Gori nema mogućnosti da se razvija kao kvalitetan bridž igrač.

I ranije je je išla u inostranstvo na usavršavanja, a tako će, kaže biti i ubuduće.

"Sebe ću, kao i do sada, graditi u inostranstvu. Svoje znanje i iskustvo ću prenositi u Crnoj Gori, onima koji to žele", zaključuje Vesna.

Najbolje rangiran par u San Marinu

Nedavno je, od 13. do 16. septembra zajedno sa Goranom Erakovićem učestvovala na Kupu u San Marinu. Među 16 nacija, bili su 3. u svojoj grupi, a nakon kumulativnog zbira, “bili smo najbolje rangirani par”. Takmičenje u San Marinu će joj pored nagrade ostati u sjećanju zbog situacije u kojoj se tokom partije sa reprezentacijom BiH našla.

"Igrala sam na sve ili ništa. Bila je mala matematička vjerovatnoća de će moj potez donijeti dobar rezultat, ali na svu sreću bilo je uspješno. Nakon završetka, odreagovala sam ne skrivajući svoju radost, zbog čega me je moj partner, šaleći se, pitao: “Na kojim si ti drogama?”" kaže Vesna.

Bridž da uđe u škole

Vesna je radila i na popularizaciji bridža u Crnoj Gori.

"Realizovala sam projekat 'Bridž u škole'. Pilot škola je bila OŠ 'Luka Simonović'. Imala sam 44 polaznika četvrtog razreda. Zatim sam taj projekat realizovala u školama 'Olga Golović' i 'Ratko Žarić'. Po preporuci nastavnika matematike i fizike, birali smo određeni broj đaka sa izraženom matematičkom inteligencijom i kombinatorikom. Moja želja je da bridž uđe u škole", kaže Vesna.

Galerija

Bonus video: