Čovjek je najveće čudo na zemlji

Nije isto upoznati tijelo kao objekat anatomije i stvarno poznavanje tijela koje se događa kroz svjesno osjećanje cjeline tijela i njegovih djelova.
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 13:24h

Nije samo Njegoš zapisao da je čovjek čovjeku najveća tajna. Mnogu su, zadivljeni veličanstvenošću ostvarenog ljudskog bića izjavili da je čovjek najveće čudo na zemlji.

Zanima nas kako da se uzdignemo iz patnje, neznanja do izobilja, snage, sreće... od straha do ljubavi. Svako može da nalazi svoje načine za to. Ipak se svi svode na jedno: Napuštanje ega/ličnosti u korist naše prave prirode!

Kako smo svi sa tijelima, zanima nas kako uživati u dobrom zdravlju, odnosno kako ga sticati, održavati i unapređivati. Najpoznatiji i vjerovatno najobuhvatniji pristup do savršenog zdravlja razvijen je u Indiji, pod nazivom Hata Joga.

Zasniva se na uravnotežavanju polarizovanih energija u čovjeku. Tijelo se svjesno usavršava, ispravlja svaki poremećaj i puni obilnom životnom snagom.

Zapravo nas ta vrsta rada na sebi dovodi do otkrivanja naše prave prirode koja djeluje u tijelu i kroz njega prema okruženju. Ono osnovno je sljedeće: Svoje tijelo i njegove funkcije činimo svjesnima! Vrijednost ovoga procesa osvješćivanja je u tome što se svaki poremećaj može spriječiti, a tijelo poštedjeti od bolesti koje potiču od funkcionalnih uzroka.

Takođe je moguće usporiti proces starenja i produžiti životni vijek. Nije isto upoznati tijelo kao objekat anatomije i stvarno poznavanje tijela koje se događa kroz svjesno osjećanje cjeline tijela i njegovih djelova. Potrebno je izvjesno vrijeme vježbanja da bi bili u stanju usmjeriti svoju pažnju i u najmanji dio tijela da bi se ono osjetilo.

Koja je svrha toga osjećanja tijela?

Čovjek tako otkriva skrivene snage u sebi, kojima postepeno ovladava. Postaje sposoban da brine o uravnotežavanju tokova energije u sebi. Time se kvalifikuje da njeguje svoje zdravlje. Pozitivna i negativna strujanja se ritmički smjenjuju, stvarajući tako ravnotežu čiji je izraz dobro zdravlje.

Naše pravo Ja, zrači život u svaki dio tijela, donoseći mu sklad. Dok sve potpunije osjećate svoje tijelo, činite da vaš mozak ima više vijuga, da nervni sistem bude gušće izatkan, a tijelo postaje sve savršeniji instrument naše prave prirode. Tjelesni pokreti osobe koja je uvježbana da osjeća sebe su graciozni, lijepi, prefinjeni za razliku od nespretnih, trapavih kretnji netreniranih. Život se uvijek više razvija tamo gdje je više sklada i ljepote.

Glavni preduslov za zdravlje je povećanje svjesnosti tijela, kroz proces osjećanja tijela. Ako je bolest već tu, moguće je svjesno, namjerno ponovo uspostaviti stanje reda.

Vježbajmo osjećati tijelo.

Što možete bez tijela?

www.zlatnicovjek.com

Bonus video: