Saznajte koja su najprljavija mjesta u kući

Rješenje je da čašu ili posudu u kojoj držite četkice za zube operete barem jednom sedmično toplom vodom i sapunom i dobro osušite.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 17:08h

Vjerovatno svaka domaćica misli kako je njen dom perfektno čist, međutim postoje mjesta koja uprkos redovnom čišćenju sadrže veliki broj bakterija koje mogu biti opasne za naše zdravlje. Vjerovatno ste svi odmah pomisli na kupatilo, međutim ono nije među vašim najprljavijim mjestima u kući. Evo top 5 najprljavijih mjesta u kući:

1. Posuda u kojoj stoje četkice za zube

Posudica za četkice za zube sadrži vlagu i idelana je za razvoj i širenje bakterija. Svaki put kad operete zube vašu četkicu mokru vratite u zdjelicu i tako se stvara idealan prostor za razmnožavanje bakterija. Rješenje je da čašu ili posudu u kojoj držite četkice za zube operete barem jednom sedmično toplom vodom i sapunom i dobro osušite. Vlažnost možete smanjiti ukoliko svaki put vašu četkicu dobro operete i obrišete nakon upotrebe.

2. Zdjelice za hranjenje kućnih ljubimaca

Zdjelice iz kojih jedu vaši ljubimci su pravo leglo bakterija. Stalna razmjena hrane i vlage pogodno je mjesto za razvoj bakterija. Trudite se da što češće perete zdjelice iz kojih jedu vaši ljubimci. Takođe, jednom sedmično potopite zdjelicu u tolu vodu sa sapunom nekoliko minuta, dobro isperite i dezinfikujte sredstvom namjenjenim za to.

3. Aparat za kafu

Dio aparata za kafu u koji se sipa voda je mračan i vlažan i samim time pogodan za razvoj različitih mikroorganizama. Redovno perite vaš aparat za kafu, a za pomoć vam može poslužuiti i malo sirćeta. U postolje za vodu dodajte mješavinu malo sirćeta i tople vode, ostavite da odstoji pola sata ili sat, zatim dobro isperite i posušite.

4. Daska za sjeckanje

Ukoliko svakodnevno kuvate, neizbježno je da koristite dasku za sječenje. Zbog različite hrane koju režemo na dasci za sjeckanje, na njoj se može skupiti veliki broj bakterija. Potrebno je da dasku nakon svake upotrebe dobro operete deterdžentom za suđe i mlakom vodom.

5. Sunđer za pranje

Vjerovali ili ne stvar koju koristimo da bismo očistili ostale stvari u kući je jako prljava. Bakterije i prljavština koju očistimo sa drugih predmeta u kući završi na sunđeru za pranje. Uz to, suneđer je uglavnom mokar, a takva područja bakterije najviše vole. Trudite se da što češće mijenjate suneđere ili da ih dobro operete nakon upotrebe.

Bonus video: