Kuco, dolazi beba

Životinju treba upoznati s dječijom opremom kao sto je: krevetić, hranilica, kolica... Važno je znati da psi imaju dobar sluh i njuh, ih treba upoznati tj snimiti dječji plač, smijeh i zvukove i puštati im to.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 18:41h

Kućni ljubimac za kratko vrijeme postaje član porodice. Dolazak bebe u kuću gdje su pas ili mačka, ne mora biti stresan za nas, niti za kućnog ljubimca ukoliko prije dolaska bebe, sve pripremimo.

Najbitnije je:

Prekontrolisati ljubimca; obaviti vakcinaciju, riješiti ga buba, oprati, srediti...

Vaspitati ga. Kod pasa smanjite lajanje, skakanje na krevete, grebanje.

Poznato je da psi porodicu u kojoj jesu vide kao čopor s jasnim pravilima. Lider čopora uvijek trebate biti vi, a ne pas. U tom će slučaju beba, kojoj ste vi roditelj, odmah dobiti bitno mjesto u čoporu i pas neće težiti za dominacijom. Ako, imate psa koji hoće da je vodja u odnosu s bebom moglo bi biti problema. Takvog ljubimca treba nanovo vaspitati, uz pomoć stručnjaka, prije nego beba dodje kuci.

Životinju treba upoznati s dječijom opremom kao sto je: krevetić, hranilica, kolica... Važno je znati da psi imaju dobar sluh i njuh, pa ih treba upoznati tj snimiti dječji plač, smijeh i zvukove i puštati im to . Ova iskustva psu bi trebala da budu korisna.

Razmisliti u čemu će se, kad dodje beba, promijeniti aktivnosti: šetnje, igra, jelo upraznjavati prije dolaska novog člana. Ukoliko pas neće smjeti da bude u sobi gdje boravi beba, naviknite ga na to prije. Osigurajte psu dio samo za njih, gdje će se osjećati bezbjedno i lijepo. Dajte životinji da ima pogled na bebu, pa makar kroz staklo.

Mama treba u kuću ući bez bebe i na uobičajen način pomaziti životinju, kojoj je falila dok je bila u bolnici. Bebu u kuću treba da unese otac. Dozvolite psu da pogleda i ponjuši bebu. Ne dozvolite da bebine stvari budu igračke jer će na taj način životinja shvatiti da je i dijete igračka.

Bonus video: