Zbog čega muškarci postaju bolji očevi?

Sa smanjenjem nivoa testosterona, muškarci lakše prihvataju ulogu oca i pomažu u odgajanju djece.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 16:53h

Nedavno istraživanje pokazuje da pad nivoa testosterona nakon rođenja djece pomaže muškarcima da postanu bolji očevi, prenosi AFP.

Testosteron je hormon koji podstiče mušku seksualnost, agresivnost i fizičku snagu, a posebno je prisutan kod mladih, neoženjenih muškaraca bez djece, navodi se u studiji objavljenoj u Analima američke akademije nauka.

Najveći pad testosterona bi obično bio registrovan ubrzo nakon rođenja djeteta

Istraživanje je obuhvatilo 624 muškarac, starosti od 21 do 26 godina, koji su bili praćeni gotovo pet godina tokom kojih su neki zasnovali porodicu i postali očevi.

Među muškarcima koji su na početku istraživanja bili samci, a kasnije postali očevi, najviše je onih koji su inicijalno imali najviši nivo testosterona. "Muškarci koji su na početku imali najviši nivo testosterona pokazali su da imaju i najviše izglede da postanu očevi, ali jednom kada su dobili djecu, njihov testosteron se znatno smanjio", kazao je koautor studije Li Getler koji priprema doktorat iz antropologije na Nortvesternu.

Kod muškaraca koji su tokom istraživanja postali očevi došlo je do pada nivoa testosterona u prosjeku od 26 do 34 odsto, dok je kod onih koji nisu dobili djecu taj pad iznosio između 12 i 14 odsto.

Najveći pad bi obično bio registrovan ubrzo nakon rođenja djeteta. "Očinstvo i želja za djecom zahtijevaju velika emotivna, psihološka i fizička prilagođavanja. Naša studija otkriva da se ljudska biologija značajno mijenja kako bi se ti zahtjevi ispunili", objašnjava Getler.

Bonus video: