Berlin: Drugačija vizija svakodnevice

Njegov stajling, lisice na njegovim rukama i način na koji hoda, jasno stavljaju do znanja da nije pošao u kupovinu dnevnih namirnica.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 10:08h

Kasno je popodne. U crnoj koži od glave do pete, čovjek korača u punom sjaju.

Njegov stajling, lisice na njegovim rukama i način na koji hoda, jasno stavljaju do znanja da nije pošao u kupovinu dnevnih namirnica.

Na drugom kraju ulice, desetine tinejdžera obučenih poput Merlina Mensona,u svom fazonu, provode kraj školskog dana.

Malo je onih kojima je u ovom gradu neki od ovih vizuelnih trenutaka čudan. Na granici sa onim što nazivamo normalnim, Berlin nudi novu definiciju svakidašnjeg prizora.

Berlinski zid jedna od glavnih atrakcija grada

Milionska prestonica Njemačke nalazi se na samo sat vremena od granice sa Poljskom.

Iako daleko manje izvikan od Londona i Pariza, ovim gradom godišnje prođe više od stotinu miliona turista. Današnji Berlin znatno je skladnija cjelina od one kada je granica istoka i zapada bila pogubna za prelazak. 1300 metara, koliko je ugrubo od njega ostalo, nisu vjerodostojni ostaci čuvenog berlinskog zida, srušenog '89 godine.

No, iako samo u naznakama od nekadašnjeg, predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada. Zidom se prožima niz slika i grafita od kojih svaki ima svoje značenje.

Turisti svakodnevno na njemu upisuju svoja imena, pokušavajući postati dio istorije.

Za ulazak u Rajhstag se čeka više od 2 sata

U istočnom dijelu Berlina, Mitte, nalaze se 2 najpoznatija simbola Berlina: Branderburška kapija i Njemački parlament, Rajhstag.

Za ulazak u Rajhstag često je potrebno čekati i više od 2 sata, pa se većina zadovoljava pogledom na prekrasnu građevinu.

Nedaleko od njih, nalazi se muzej žrtava Holokausta.

Sa preko 2700 ploča u obliku sanduka, bez imena i natpisa, muzej koji se nalazi ispod zemlje, odaje počasti 6 miliona žrtava koje su u čuvenom Holokaustu izgubile život.

Nešto malo dalje, na Aleksandar placu, nalazi se najviša tvorevina u Berlinu. TV kula (tv tower), pruža pogled na kompletan grad, a iako mnogo skromnijeg izgleda od Ajfelove, guzve su neizbježne. Na Tiergartenu nalazi se i najveći zoološki vrt u Evropi.

Najveće oduševljenje izaziva panda koja, poput glumca na crvenom tepihu, pozira ogromnom broju turista.

Na Postdameru holivudske zvijezde

Sa velikim brojem hotela, dipomatskim i fillmskim centrom, Potsdamer Plac, jedan je od najljepših krajeva u Berlinu.

U modernom Sony Centru, na Postdameru, nalazi se čuveni filmski muzej, koji daje uvid u kompletnu njemačku kinematografiju, od njenih nastanaka pa do danas.

Vjerovatnoća da se baš danas održava premijera nekog filma nije mala, pa je moguće sresti neke od najvećih zvijezda Holivuda.

Sasvim neplanirano, stajao sam na jedan metar od Anđeline Džoli, a intervju za njemački Dojče Vele dao sam dva puta.

Ko bi rekao da to može da se desi običnom turisti.

U znaku javnih kuća i seski šopova

No, u Berlinu je sve moguće, posebno kada su u pitanju neobičnosti. To je, po mnogima, najliberalniji grad Evrope.

Da su veliki ljubitelji tematskog odijevanja, seksa i raznih pomagala, govori ogroman broj legalno otvorenih javnih kuća, seksi šopova, specijizovanih radnji za prodaju erotskih filmova, itd. Kada je seks tema, maštovitosti nikad kraja.

Tako su i nerijetka pojava radnje koje su specijalizovane za kožu i lisice od različitih materijala, dame, koje za sitan novac nude pola sata ljubavi na ulici, itd.

Za svakog po nešto.

Specijalitet Kari vurst na svakom koraku

No, ukoliko se upustite u ovakvu avanturu, obavezno večerajte prije izlaska u grad. Nakon 12 sati, bukvalno da ne postoji mjesto gdje može nešto da se pojede.

Tek po neka radnja ponudiće turski Doner Kebab. Specijalitet njemačke kuhinje Kari vurst, koji se sastoji od komadića viršle i hleba utopljenog u kečapu, može naci na svaka 2 metra.

Činjenica da u Berlinu živi veliki broj Turaka okrenula je stvar u svoju korist: broj njihovih objekata je i do deset puta veći od broja restorana italijanske, kineske i drugih kuhinja.

Nezaboravni trenuci za sve generacije

Provod je ključni razlog zbog kojih se većina mladih odlučuje za boravak u ovom gradu.

Još '90-tih godina, Berlin dobija status klubskog centra Evrope, sa dj-ima poput Paul Van Dajka i drugih, okupljajući veliki broj mladih širom svijeta. Neke od zvijezda njemačke muzičke scene koje su priznate širom Evrope su i Nena, Modern Talking, Die Arcte, pa sve do teen senzacije današanjice Tokio Hotel.

Berlin je jedan od rijetkih gradova koji je, iako se nalazi u Zapadnoj Evropi, uspio zadržati cijene Istočne Evrope. Bilo da ste u kasnim dvadesetim, pedesetim ili pubertetu, da ste poznavalac klubova, istorije ili filmova, sa svojom fantastičnom ponudom muzeja, galerija i mnoštva drugog, ovaj grad će vam priuštiti nezaboravne trenutke.

Ako i dalje niste sigurni zbog čega je ovaj vibrantni grad trenutno najveći magnet za turiste raznih profila, najbolje da to otkrijete sami.

Bonus video: