Svaki 25. šef je psihopata, ali to prikriva šarmom i statusom

Navodi da je dio problema u tome što upravo ono što se traži od lidera, psihopata može lako imitirati.
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 07:08h

Najnovije istraživanje je pokazalo da je jedan od 25 šefova je psihopata, ali to prikriva svojim šarmom, visokim statusom i manipulacijama na radnom mjestu. Šefovi su četiri puta češće psihopate nego što je populacija uopšte, pokazuje istraživanje.

Samo povoljni faktori sredine, kao što je srećno djetinjstvo, sprečava njihove psihopatske tendencije da ih pretvore u u serijske ubice.

Šefovi psihopate kao što je Dejv Harken (Kevin Spejsi) u filmu "Užasni šefovi" su suviše česti

Psiholozi kažu da današnje nemilosrdne korporativne kulture koriste ljude poput Kevin Spejsija u filmu "Užasni šefovi", nagrađujući njihovu prirodnu neosjetljivost i nepoštovanje osjećanja drugih.

Anketu je vodio psiholog Pol Babiak iz Njujorka sa ciljem da otkrije koliko se psihopata infiltriralo u velike firme, prenosi Daily Mail.

Dr Babiak kaže: "Psihopate zaista nijesu takve osobe kakve mislite da jesu. U stvari, možete živjeti sa nekim 20 godina ili više a da ne znate da je osoba psihopata. Identifikovali smo lica koja bi mogli označiti kao"uspješne psihopate".

Navodi da je dio problema u tome što upravo ono što se traži od lidera, psihopata može lako imitirati. On ukazuje da je njihova prirodna tendencija da budu šarmantni, koristeći taj šarm i naučivši poslovni jezik oni izgledaju kao harizmatični lideri.

Skoro je nemoguće napraviti razliku između istinski talentovanog vođe tima i psihopate

Oni su ustanovili da skoro 4 odsto šefova odgovara profilu, u poređenju sa 1 odsto u opštoj populaciji. Šefovi u organizacijama, koji su četiri puta više psihopate, nego u opštoj populaciji, gradili su svoju karijeru šarmiranjem svojih pretpostavljenih.

Dr Babiak navodi: "To su sve bili pojedinci koji su bili na vrhu organizacija - potpredsednici, direktori - tako da je zapravo to bio priličan šok". Rezultati su otkrili da su psihopate zapravo slabih menadžerskih vještina, ali su vješti u penjanju korporativnom ljestvicom, da bi mogli da prikriju svoje slabosti suptilno šarmiraju nadređene i podređene. Dr Babiak naglašava da je skoro nemoguće napraviti razliku između istinski talentovanog vođe tima i psihopate.

Profesor Hare kaže : "Što su veće psihopate, bolje su izgledali - mnogo harizme i poželjnog govora. Ali ako se osvrnemo na njihove stvarne performanse i ocjene timskih sposobnosti i produktivnosti, to je loše. Morate znati da psihopata ima na raspolaganju veliki repertoar ponašanja. Tako da mogu da koriste šarm, manipulacije, zastrašivanja, ono što im je potrebno".

Psihopata u stvari može da se stavi u vašu kožu - intelektualno, a ne emotivno. Oni mogu da vam kažu šta mislite, mogu razumjeti govor vašeg tijela , oni mogu da slušaju ono što govorite, ali ono što stvarno ne mogu je da osjete ono što vi osjećate. Ovo im omogućava da koriste riječi, da manipulišu i rade protiv vas i da komuniciraju sa vama, bez tereta osjećaja za vaš bol.

Suštinske karakteristike psihopatije su duboki nedostatak empatije, generalna neosjetljivost prema drugim ljudima.

Dr Babiak takođe navodi da su to ljudi bez savjesti. "Oni traže uzbuđenja , brzo im sve postaje dosadno. Šta je bolje mjesto za rad nego mjesto koje se konstantno mijenja. To je savršeno okruženje za psihopate", kaže on.

Skeniranje mozga psihopata koji su izvršili ubistva ukazuje na abnormalnosti - u orbitalnom korteksu direktno iznad očiju i na prednjem dijelu temporalnog režnja u kome se nalazi amigdale, gdje se aktiviraju emocionalne reakcije. Kod psihopata, ove oblasti su ili oštećene ili ne reaguju na emotivne stimuluse.

Bonus video: