Kada sve postane važno

Valjda tako da budete potpuno tamo gdje već jeste, u onome čime se trenutno bavite.
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 10:18h

Sjećam se perioda svoga života kada sam tražio posebna mjesta, trenutke i ljude, da bih nešto korisno naučio. Takođe, sjećam se perioda kada sam mislio da me više niko i ništa ne može ničemu poučiti. Živim period kada pokušavam od svega i svakoga, stalno nešto da naučim o sebi. Puno ljudi snove uzima za jako važne, a život i ne baš...

Kada sanjamo, da li znamo da sanjamo?

Dogodi li vam se ponekad da vam je iskustvo sanjanja toliko jako baš kao da se realno događa? Nemamo li takvo iskustvo i sa svim dnevnim događanjima?

Ako snove tumačimo, zašto ne bismo i dnevna događanja. Na primjer, evo sada pogledajte oko sebe i samo zamislite da je to san. Obratite pažnju na detalje i probajte protumačiti kakvu vam poruku šalje to iskustvo.

Kada bismo svaku priliku koristili da naučimo nešto novo o sebi i životu, gdje bi nam bio kraj. Ne vjerujem u stav da se čovjek razvija samo do neke godine, a potom degradira.

Iskustvo me poučilo drugačijem. Život je jedini pravi učitelj. Beskrajno strpljiv, mudar, raskošan... Nema niti jednog, ma koliko beznačajnog susreta, događaja, prizora itd. a da nam ne donosi dragocjene poruke od značaja za naš razvoj. Evo nekih primjera iz naših razgovora sa poznanicima.

Prvi: ’’Pa, danas sam popila kafu koja mi se nije pila sa ljudima čije mi društvo ne prija... Kakvu bi to poruku moglo da ima?’’ Za tebe najmanje ovoliko: Ne troši svoje vrijeme na nepotrebno. Cijeni i poštuj sebe.

Pod tim uslovom živjećeš daleko iznad svakog tavorenja, ispraznosti i prenemaganja. Život je dar i valja maksimalno uživati u njemu. Određuj pažljivije svoje prioritete.

Evo i primjera druge osobe: ’’Ma bila sam baš ljuta na sebe dok sam kuvala supu, a htjela sam biti na plaži.’’ Kako ovo iskustvo protumačiti?

Valjda tako da budete potpuno tamo gdje već jeste, u onome čime se trenutno bavite. Zanimljiv je i treći izvještaj naše poznanice: Osoba je rekla da je ’’prestupila’’neku zabranu koju je sama sebi odredila i zato se osjetila loše. Kakvu poruku je mogla pročitati iz tog samo-mal-tretmana?

Najmanje toliko da nije mudro, a ni praktično, sebe sputavati bilo kakvim predrasudnim ograničenjima. Valja znati, da taj vaš ’’bezvezni’’ događaj poučava vas vrhunskom umjeću življenja u sad-ovdje.

Nije važno što radite, nego koliko ste sabrani. Ako ste takvi, sve će biti vrhunsko!

’’Život je san’’ naslov je jedne Kalderonove drame. Znači: Java je isto što i san, beskrajno podatna za bezbrojna čitanja. Sve je prepuno važnih značenja!

www.zlatničovjek.com

Bonus video: