Burnout sindrom: Moderna bolest zaposlenih

Kako se pokazalo na temelju nekoliko složenih ispitivanja, međuljudski i organizacijski faktori danas su \'\'zauzeli\'\' prvo mjesto kao uzročnici bolesti, dok nekadašnji vodeći uzročnici bolesti danas igraju samo sporednu ulogu.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 12:07h

Problemi na radnom mjestu mogu prouzrokovati sindrom izgaranja. Neki od simptoma sindroma izgaranja ili burnout sindroma na poslu su iscrpljenost i negativan stav prema šefu i kolegama, a kod žena se mogu pojaviti i poremećaji u menstrualnom ciklusu. Evo zanimljivih djelova o sindromu izgaranja na poslu iz knjige ''Pamćenje tijela'', Joakima Bauera.

Radno mjesto kao zdravstveni faktor

Međuljudski odnosi na radnome mjestu ostavljaju tragove na duši i tijelu. Dio vremena koji zaposlene osobe provode na radnome mjestu nerazmjeran je neznatnoj pažnji koju duševno i tjelesno zdravlje na radnome mjestu uživa u javnosti. Tek je u novije vrijeme, kad je postalo jasno u kolikom opsegu zaposleni nekoliko grupa poslova troše svoje zdravlje, tema zdravlja na radnome mjestu postala aktuelna.

Kako se pokazalo na temelju nekoliko složenih ispitivanja, međuljudski i organizacijski faktori danas su ''zauzeli'' prvo mjesto kao uzročnici bolesti, dok nekadašnji vodeći uzročnici bolesti (radni materijali, strojevi, buka itd.) danas igraju samo sporednu ulogu. Nažalost, medicina rada još nije shvatila tu izmjenu koja se dogodila na širem području.

Izgaranje: nova bolest na radnome mjestu

U međuvremenu je sindrom izgaranja već i na međunarodnom nivou priznat kao poremećaj koji je, na što ukazuje definicija kao i uzročnici te posljedice, vezan za radno mjesto.

Njegova tri glavna obilježja su emocionalna iscrpljenost, negativan ili ciničan stav prema nadređenima, kolegama ili klijentima, negativna procjena smisla i kvaliteta sopstvenog rada. Prisutnost i ramjer sindroma izgaranja može se otkriti objektivnim testom (na primjer upitnikom).

Sindrom izgaranja je medicinski relevantan zdravstveni poremećaj. Ljekari ga – ako uopšte – otkrivaju tokom postavljanja drugih dijagnoza (sindroma umora, depresije, poremećaja sna, psihosomatskog poremećaja ili hroničnog sindroma pospanosti i sličnog). Kod sindroma izgaranja zaista uvijek ima preklapanja s drugim bolestima, naročito s depresivnim poremećajem, poremećajem straha, poremećajem sna kao i bolnim sindromom i drugim psihosomatskim poremećajima.

Bonus video: