Najsrećnije su žene koje ne očekuju da će imati uspješnu ravnotežu između porodičnog života i karijere

Istraživanje nije naglasilo vodi li optimističan pogled u mlađim danima prema mogućnostima balansiranja karijere i porodice do kasnijeg razočarenja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2011. 15:18h

Pokušaji da budete uspješni u svemu (super supruga, super majka, super radnica) mogu biti loši za vaše mentalno zdravlje, tvrde nova istraživanja, prema kojima „superžene“ imaju veći posto depresije od zaposlenih žena koje teže prosjeku.

Istraživanje objavljeno prije 2 dana otkrilo je kako je biti i zaposlena i majka korisno za vaše psihofizičko zdravlje, ali među zaposlenim majkama najmanje su depresivne one koje ne pokušavaju biti odlične u svemu, nego im je jedno područje prioritet.

Ironično, ali najsretnije su žene koje ne očekuju da će imati uspješnu ravnotežu između porodičnog života i karijere i one imaju i bolje mentalno zdravlje.

Istraživanje nije naglasilo vodi li optimističan pogled u mlađim danima prema mogućnostima balansiranja karijere i porodice do kasnijeg razočarenja, ali voditeljka istraživanja ističe kako istraživanje govori o velikom jazu između onoga što žene očekuju i stvarnoj situaciji u porodici i na poslu.

Bonus video: