Njujork: Grad u koji se nikada ne dolazi samo jednom

Milionski naseljeni ogranci Bruklin, Kvins, Menhetn, Bronks i Stejtn Ajlend, u sebi sadrže preko stotinu kvartova, ali se s obzirom na preveliku količinu sadržaja koji grad nudi, većina odlučuje za istraživanje ostrva Menhetn.
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 10:43h

Svaki trenutak, ćosak, ugao, ulica, znak biva uslikan i po hiljadu puta dnevno. Sunce se umjesto kroz oblake, probija kroz nebodere, a u njemu najviše uživaju oni sa pedesetog sprata.

Pod istim nebom, stotine nacija našle su svoj dom. Dobro osmotrite lica prolaznika, jer teško da ćete ih ikada više vidjeti.

Naručite kosmopoliten, uđite u žuti taksi, pođite na utakmicu Jenkija. Dozvolite svijetlima da vas zaslijepe. Udahnite Njujork.

Ako ste opsjednuti novcem, pravac – Vol Strit

Sa više od 19 miliona stanovnika, “velika jabuka” predstavlja jednu od najkompleksnijih tvorevina današnjice.

Milionski naseljeni ogranci Bruklin, Kvins, Menhetn, Bronks i Stejtn Ajlend, u sebi sadrže preko stotinu kvartova, ali se s obzirom na preveliku količinu sadržaja koji grad nudi, većina odlučuje za istraživanje ostrva Menhetn.

Bilo da ste fan kulture, muzike, filma ili mode, ovaj grad predstavljaće najveći izazov koji ste do sada imali. Ako radite u banci, ili ste opsjednuti novcem, ne propustite priliku da u 17. časova budete na Vol Stritu, u Daun-taunu.

Hiljade srećnika, koji su zaposlenje našli U Nasdaku, američkoj berzi, kompleksu zgrada Donalda Trampa, kao i mnogim drugim gigantskim kompanijama, opazicete kako užurbano prolaze ulicom, sa velikim akt tašnama i gomilom briga u njima.

Za luksuz Peta avenija, za jeftino Mejsiz

Ako ste ljubitelj pozorišta i predstava, zaputite se na sedmu aveniju i na megapopularnom Brodveju, odgledajte: Kets, Meri Popins, Čikago ili pak Adams Femili.

Ljubitelji muzeja posjetiće Njujork Art Museum na petoj aveniji, američku verziju Madam Tiso-a, kao i mnoga druga zdanja.

Ljubitelji sporta i sportskih aktivnosti neće propustiti meč čuvenih Jenkija, kao ni jutarnji džoging u Central Parku.

Jedna od najboljih šetnji je i ona preko Bruklin Bridža, koji spajajući Menthetn sa Bruklinom, pruža spektakularan pogled na oba ogranka Njujorka.

Damama koje su svaki put kada se Keri Bredšo (popularna junakinja serije “Seks i grad”), vrati iz kupovine poželjele imati isti par cipela kao i ona, peta avenija ostvaruje snove. Blještavi natpisi, kreacije od kojih zastaje dah, brendovi poput Kartijea, Manola, Gučija, Dolče Gabana,Versaće i mnogih drugih, isprazniće vaše kreditne kartice do poslednjeg centa.

Za vas koji ste ste manjeg budžeta ili pak niste spremni da puno potrošite, modni centri: Mejsiz i Century 21, popuniće vaše ormare baš kao i Isli Fisher u filmu Kupoholičarka.

Kafa na Tajms Skveru

Ako saznate da vaša omiljena muzička zvijezda održava koncert u Njujorku, prošetajte pored Radia City Halla, u Rokfeler centru gdje se svakodnevno skupljaju najveća imena svjetske muzičke scene.

Ne propustite jedinstveni pogled sa Empajer Stejta. Da se popnete na jednu od najviših zgrada u Njujorku biće potrebno i više sati čekanja, ali su svaka stepenica i sprat koji ćete preći vrijedni tog truda.

Popijte kafu na Tajms Skveru. Izađite u jedan od bezbroj barova na Grinič Vilidžu. Popnite se na statuu slobode, vozite se brodićem duž rijeke Hadson, odgledajte bar jedan od uličnih show-ova.

Posjetite lokacije na kojima se snimala megapopularna serija Sex i grad. Ako se zagubite, očekujte pomoć

Šetajte, šetajte, a ako vam ponestane snage, opet nastavite. Iako to mnogi ne znaju, ovaj grad je prilično bezbjedan.

Avenije i ulice se sijeku pod pravim uglom, što olakšava snalaženje, pa ćete već posle nekoliko dana istraživanja biti spremni da mapu ostavite u hotelu. Razloga za strah nema, a ako se zagubite, neko će vam uvijek izaći u susret.

Američki osmijeh i ljubaznost Balkancima mogu izgledati prilično lažno, ali treba uzeti u obzir da se radi o drugačijoj kulturi ponašanja od evropske, drugačijem obrazovanju, ali ni okean nije toliko mala distanca.

Za svakoga ponešto

Svaki ogranak Njujorka je autentičan, pa se u toku dana možete osjetiti kao da ste u Kini, Italiji ili Latinskoj Americi.

U tim četvrtima se, po pristupačnim cijenama, mogu probati specijaliteti nacionalih kuhinja, kupiti narodna nošnja, predmeti koji su karateristični za tu zemlju, pa kupovinom karte za Njujork, dobijate šansu da osim američke, upoznate i druge kulture. Ako ste pak, rasista ili imate nešto protiv ljudi koji su drugačiji od vas, teško da ćete saživjeti sa duhom ovog velegrada.

Opet, činjenica da grad obiluje dijametralno suprotnim krajevima, pruža šansu svakom da nađe ponešto za sebe. Njujork nije samo spoj crijepova i stakla.

Prašnjave stepenice, bundeve na pragovima kuća, neonska svijetla, visoke potpetice, zvuk saksofona uličnog muzičara, gužva u prevozu, bez sna 24 sata.

I baš kao u pjesmi Alise Kiz, Empire State of Mind, ne postoji stvar koju ne možete da uradite. Njujork je grad u koji se nikada ne dolazi samo jednom. Njujork je centar svijeta i svijet za sebe.

Bonus video: