Konačno: Muškarci su se prihvatili kućnih poslova

Muškarci ukupno na kućne poslove dnevno potroše dva sata i 28 minuta, a žene četiri sata i 40 minuta. Iako je u pitanju značajna razlika, učešće muškaraca u kućnnim poslovima se od 70-ih godina povećalo za čitav sat.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 18:56h

Trebalo je puno vremena, ali konačno se i to desilo - muškarci su se prihvatili kućnih poslova, piše Daily Mail. Najnovija istraživanja britanskih stručnjaka pokazala su da današnji muškarci obavljaju 60 posto više kućnih poslova u odnosu na njihove očeve i djedove.

Iako žene još uvijek provode više vremena u kuvanju, pranju, čišćenju, pospremanju, ni učešće muškaraca nije zanemarivo. Tako u kuvanju i pospremanju dnevno provedu 27 minuta, dok žene na spremanje obroka potroše 54 minuta.

Novo doba stvorilo je novog muškarca, koji je djelimično preuzeo i brigu oko djece na šta dnevno provedu 26, dok žene na djecu potroše 46 minuta.

Sitne popravke i uređenje vrta, ipak, pripada muškarcima, ali ni pripadnice ljepšeg spola ne sjede skrštenih ruku kada su ovi poslovi u pitanju. One 11 minuta dnevno odvoje na ove poslove, a muškarci 23. U čišćenju kuće žene provedu 47, a muškarci samo 13 minuta.

Koliko god današnji muškarci bili emancipovani, ipak postoje granice preko kojih ne prelaze. Naime, od svih kućnskih poslova najmanje vremena provedu u pranju i peglanju veša, samo četiri minuta, dok ženama taj posao dnevno oduzme 18 minuta.

Muškarci ukupno na kućne poslove dnevno potroše dva sata i 28 minuta, a žene četiri sata i 40 minuta. Iako je u pitanju značajna razlika, učešće muškaraca u kućnnim poslovima se od 70-ih godina povećalo za čitav sat.

"Sama ideja onoga kakav bi trebao biti muškarac se mijenja. Ne bi me iznenadilo da muškarci u budućnosti preuzmu većinu ženskih poslova", kazao je profesor Džonatan Gershani sa Univerziteta Oksford.

Psiholog Kolin Gil kaže da su muškarci mnogo zabrinutiji za svoj status u odnosu na žene. "Može biti da preuzimaju više posla kod kuće, ne samo da bi uštedjeli novac, već da bi dokazali svoju muškost", ističe Gil.

S druge strane, muškarci u prosjeku provedu više vremena na poslu u odnosu na žene. Za novac oni sedmično rade 38 sati, a žene 33.