Otkrijte najskuplje marine i najskuplja odmarališta

Prosječan dnevni vez za velike jahte je 2,500 Eura, a na raspolaganju je 60 vezova. Prosječna cijena lokalnih nekretnina je 9.500 €/m².
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 20:08h

Najskuplje i najluksuznije svjetske marine su:

1. Kapri, Italija

Prosječan dnevni vez za velike jahte je 2.900 Eura, a prosječna cijena lokalnih nekretnina je 11.688 €/m². Vezovi u ovoj marini se moraju rezervisati mjesecima unaprijed, a nijesu dostupni za prodaju ili godišnji najam.

Najatraktivnija je tokom regate Rolex Capri Sailing Week.

Italijanski brandovi Prada, Ferragamo, Versace i Gucci su u lokalnim prodavnicama. Tom Kruz, Harison Ford, Džulija Roberts i Kijanu Rivs su samo neka od svjetskih imena koji su tu svake godine.

2. Porto Cervo, Sardinija, Italija

Prosječan dnevni vez za velike jahte je 2,500 Eura, a na raspolaganju je 60 vezova. Prosječna cijena lokalnih nekretnina je 9.500 €/m². Top razdoblja su Deluxe sajam i Maxi Yacht Rolex Cup regata. Godišnja naknada za privez brodica od 40 metara košta oko 115.000 €.

Blistavi Porto Cervo, čiji je osnivač Aga Khan zamislio ga 1960 kao selo za vrlo bogate i slavne, privlači samo najbogatiji vlasnike jahti. Tokom ljetnih mjeseci repun je italijanskog jet-seta, ali i svjetski poznatih osoba kao što su supermodel Kejt Mos, glumica Tara Rid, te glumci Kristian Slejter i Denzel Vošington.

3. Portofino, Liguria, Italija

Prosječan dnevni vez za super-jahte je 2.350 € za svaki od šest vezova. Prosječna cijena lokalnih nekretnina 17.650 €/m². Portofino je jedna od diskretnijih marina, u početku je bila malo ribarsko mjesto, a u međuvremenu je postala omiljeno okupljalište bogatih.

Pristup do centra je ograničen na jednu usku ulicu vezanu za Santa Margherita pa je većinu godine zatvorena za saobraćaj – tako da je priroda relativno netaknuta.

S obzirom na nedostatak prostora, oni koji žele vez za svoje jahte moraju najmanje nekoliko mjeseci unaprijed rezervisati prostor.

4. Magna Ibica, Ibica

Prosječan dnevni vez za velike jahte: 2.300 €, a na raspolaganju ih je 12. Prosječna cijena lokalnih nekretninea 8.000 €/m². Smatra se jednom od najekskluzivnijih marina na svijetu, a magnet je za mlade i bogate.

5. San Trope, Azurna Obala, Francuska

Prosječan dnevni vez za velike jahte: 1.300 €, a broj vezova je 30. Prosječna cijena lokalnih nekretnina je 13.500 €/m².

St Tropez je proslavila Brižit Bardo u 1950, a od tada je postao kultno odmaralište za bogataše. Tamo je važno biti viđen, a šarm mjesta sastoji se u tome što kombinuje luksuzne prodavnice i odmarališta sa šarmom starog sela Provanse.

Bonus video: