Nepodnošljivi teror buke

Blizak rođak mi kaže: ’’Spasismo se od muzike!’’ Naime, sa porodicom se privremeno iselio iz komfornog stana na rivi, u blizini hotela sa podosta zvjezdica.
0 komentar(a)
buka, Foto: Www.buzzle.com
buka, Foto: Www.buzzle.com
Ažurirano: 05.08.2011. 11:26h

Goste zabavljaju preglasnom muzikom do pozno u noć na hotelskoj terasi.

Ljeti se, naročito u turističkim mjestima, događa istinski teror buke. Buka je (pre)glasan, neprijatan i nepoželjan zvuk.

Na buku se ne može navići. Ona se trpi. Uz mnogo zdravstvene i druge štete.

Neispavanost, nervoza, razdraženost, frustriranost, snižavaju vitalnost i inteligenciju, blokiraju kreativnost, onesposobljavaju za ljubav, dobrotu, nježnost, životnu radost, radnu efikasnost...

Potražite tišinu iza zvukova, uživajte u šetnjama kroz prirodu.

Za egotične osobe stvaranje buke je znak moći. Zato je, uslijed tehnoloških mogućnosti, buka postala nesreća novijeg vremena kojoj je teško umaći.

Svaka muzika utiče na naše emocije, raspoloženja, osobine i ponašanja koje iz njih proishodi.

Muzika mnogo kazuje o onima koji je slušaju. Loša dovodi do neuravnoteženosti koja izaziva teške lične i društvene probleme.

Dobra uvećava sklad u nama. Izbor je na nama.

Možemo nasrtati na sebe slušajući agresivnu muziku kao što možemo i da se njegujemo nježnom i spokojnom, a ujedno i snažnom muzikom koja penosi ljubav.

Njena snaga je blaga i neodoljiva energija.

Na nama je odgovornost da odredimo što želimo da postižemo slušanjem određene muzike i da razvijemo senzitivnost, potrebnu da osjetimo njeno djelovanje na nas.

Samo treba slušati sa pažnjom i opažati svoje reakcije na zvučne vibracije. Ako otkrijemo štetno djelovanje na nas, odlučimo da joj se ne izlažemo.

Ljeti se, naročito u turističkim mjestima, događa istinski teror buke. Buka je (pre)glasan, neprijatan i nepoželjan zvuk.

Njihov izvor je u našoj prirodi, u unutrašnjoj tišini. Jednom sam čuo suprugu starijeg i nagluvog kolege: ’’ Neće da nosi slušni aparat pa moram da vičem da bi me razumio.

Ali zato ne mogu ništa lijepo da mu kažem. Na muci sam...’’

Nije moguće istovremeno biti glasan i fino ’’naštimovan’’, usklađen unutar sebe i sa drugima. Može pomoći proces stalno budne pažljivosti koji unapređuje život, jer zaštićuje od štetnih uticaja, ali i omogućava da koristimo blagotvorne učinke muzičkih i prirodnih zvukova.

Potražite tišinu iza zvukova, uživajte u šetnjama kroz prirodu.

Slušajte meditativnu muziku. Spontano pojte.

Bićete ubrzo relaksirani, vedro raspoloženi.

Pažljivo sa zvucima!

www.zlatnicovjek.com

Bonus video: