Kako pobijediti sebe?

Sram je pozitivan osjećaj u ovakvim situacijama. On vam može pomoći u bitkama protiv iskušenja. Javno, prijateljima i porodici objavite kako idete na dijetu.
166 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 17:24h

Ćesto odustajete od ciljeva jer se jednostavno ne uspijevate suzdržati? Na dijeti ste i sve što vidite izgleda slasno? Upravo ste dobili platu, a glasić u glavi vam uporno govori kako biste mogli svratiti do tržnog centra?

Jedan od najtežih osjećaja s kojima se suočavamo je iskušenje. Nešto želite najviše kada znate da to trebate izbjegavati. Ali samo zbog toga što je iskušenje teško pobijediti ne znači da mu se trebate prepustiti. Morate objaviti rat iskušenju koje smanjuje kvalitet vašeg života. Dobijte taj rat pravim bitkama.

Naravno morate željeti da pobijedite, jer ukoliko potajno želite da izgubite rat, nema nikakve šanse da ćete izaći kao pobjednik.

Morate se boriti sa svojom voljom, naravno da neće biti lako, ali nije ni nemoguće.

1 - Stalno se podsjećajte zbog čega se odričete

Vratimo se na dijetni primjer. Ako ste na dijeti podsjetite se zbog čega ste na dijeti. Ako želite bolje zdravlje, ispišite neke članke o ljudima koji su umrli od srčanih bolesti ili pozitivne o tome kako starije zdrave osobe trče maraton. Pročitajte članke nekoliko puta dnevno. Istražite sve o temi povezanoj s vašom odlukom, sigurno ćete pronaći mnogo toga što će vas motivisati da se suočite s iskušenjem i ne upropastite dijetu.

2 – Iskoristite emocije

Sram je pozitivan osjećaj u ovakvim situacijama. On vam može pomoći u bitkama protiv iskušenja. Javno, prijateljima i porodici objavite kako idete na dijetu. Svaki put kada dođete u iskušenje da je prekinete prisjetite se kako će vas prijatelji pitati pridržavate li se dijete i uspijeva li. Još neke emocije mogu pomoći „lijenost“ – nemojte u vašoj kući imati ništa što može naštetiti dijeti i „sreća“ – proslavite svaki dan u kojem ne podlegnete iskušenju.

3 – Nikad nemojte odustajati

Prema nekim tezama tijelo se nikad ne predaje. Zamislite da se penjete po stijeni. Ako odustanete na pola vi ćete panuti u tačku iz koje ste započeli. Možda ćete imati volje za ponovno penjanje, ali bićete ozlijeđeni i vaše penjanje neće biti efektno kao iz prvog pokušaja. Svaki put kada odustanete, novi pokušaj će biti sve teži i teži.

Stoga, svaki put kada osjetite iskušenje razmislite koliko će vam pad povreda nanijeti i otežati novo penjanje.

4- Vjerujte kako iskušenje postaje sve manje sa svakom dobijenom bitkom

Kako budete napredovali dolazićete u iskušenja sve rjeđe i lakše se nositi s njima.

Bonus video: