Smještaj sobnog cvijeća

Daska na prozoru je uvijek najpogodnije mjesto za smještaj cvijeća. Naravno, treba da pripaziti ako je vaš prozor okrenut prema jugu da zasjenite cvijeće, osim naravno kaktusa i drugih biljaka koje skupljaju vodu u stabljici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 14:10h

Cvijeće koje brzo raste, ima dosta lišća i cvjetova treba mnogo svjetlosti. Ako primijetite da vam sobno cvijeće ne napreduje, znak je da ga držite na previše tamnom mjestu. Drugi problem može biti direktna izloženost suncu. Cvijeće voli svjetlost, ali sunce ne bi trebalo direktno udarati u njega.

Daska na prozoru je uvijek najpogodnije mjesto za smještaj cvijeća. Naravno, treba da pripaziti ako je vaš prozor okrenut prema jugu da zasjenite cvijeće, osim naravno kaktusa i drugih biljaka koje skupljaju vodu u stabljici. Za prozor koji je okrenut prema sjeveru izaberite biljke koje trebaju manje svjetlosti. Za cvijeće su najpogodniji prozori okrenuti prema istoku i zapadu.

Ako su napolju hladne temperature morate pripaziti kod zračenja prostorije da uvijek prekrijete cvijeće kako biste ga zaštitili od direktnog prodora hladnog vazduha.

Staklene police odličan su izbor za biljke koje trebaju puno svjetlosti, a moraju biti zaštićene od jakog sunca. Smještaj polica zavisiće oa slobodnih zidova u stanu, ali po mogućnosti trebale bi biti smještene što bliže prozorima.

Cvjetni štap može se objesiti bilo gdje u stanu. Posebno lijepo izgleda ako je bambusov, a na njega pričvršćene vaze od prirodnim materijala.

Cvjetni stolić pruža bezbrojne mogućnosti. Može se smjestiti u bilo koji dio doma, a može biti svih oblika i veličina.

Bonus video: