7 trikova za čišćenje limunom

Od kuhinjske daske do ribanja kade ili tuš-kabine, kiselo južno voće je as u čišćenju. Limun je toliko djelotvoran da u raznim situacijama može da zamijeni nekoliko kupovnih proizvoda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 08:19h

Drvena daska

Iscijedite pola limuna po površini i neka odstoji deset minuta. Limunov sok će razrijediti masne mrlje i olakšati njihovo uklanjanje krpom. Unutrašnjom stranom iscijeđenog limuna istrljajte i dezinfikujte dasku.

Mineralne naslage

Površine od bakra i hroma čistite limunskom kiselinom. Efekat će biti djelotvorniji ako na polovinu limuna prije struganja nanesete so.

Mikrotalasna

Da mikrotalasna ne bi neprijatno mirisala isjeckate limun na tanke kolutove. U posudu sipajte vruću vodu, stavite u rernu i zagrijte 90 sekundi na najjačoj temperaturi. Isparavanje limunske kiseline uništiće bakterije. Na kraju obrišite unutrašnjost vlažnom krpom.

Deterdžent

Ako vam zafali prašak za sudove na pola limuna pospite sodu bikarbonu. Sa polovinom limuna perite sudove.

Prozori blistaju

Sok od limuna izmiješajte sa tri decilitra vode i dobićete sredstvo čišćenje prozora. I unutrašnjost kabine za tuširanje ili kada može da se perporodi ovim prirodnim sredstvom.

Kamenac

Iscijedite pet limunova, i sok poprskajte po bilo kojoj površini gdje imate kamenac. Limunska kiselina razgradiće i kamenac i naslage od sapuna.

Omekšivač za veš

Limun daje miris opranom vešu. Dodavanje samo jedne male kašike limunovog soka deterdžentu biće dovoljno da odjeća miriše.

Bonus video: