Beskorisne stvari na koje trošimo novac

Kada kupujete auto sigurno ćete poželjeti „novi“ model. Ali prije nego što potpišete kredit na pet umjesto na četiri godine razmislite treba li ta dodatna oprema koju ćete otplaćivati toliko duže.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 10:08h

Često čujemo rečenicu „dobio si onoliko koliko si platio“, ali ponekad prije vađenja novčanika treba prvo razmisliti kolike su prednosti toga što kupujemo, a koliko beskorisni trošak.

- Produženo plaćanje – Čini se da sve osim hrane ovih dana se prodaje s nadoplatom za produženo plaćanje. Razmislite koliko se isplati

- 200 televizijskih programa – Mnogima se čini da je više uvijek bolje, ali kada se radi o televizijskim programima to nije tako. Vjerovatno ćete od tih 200 gledati tek dvadesetak, pa razmislite koliko se isplatiti plaćati nepotrebnih 180.

- Oprema – Ne samo da ćete morati da plaćate za programe koje ne gledate, nego se često plaća i oprema pomoću koje nećete gledati to što ne gledate.

- Moderne naprave – Ne morate u kući imati uvijek najnoviju tehnologiju. Razmislite koliko se isplati platiti tek za malo poboljšanje. Treba li vam baš najnoviji model, ili se tek radi o nečemu čime ćete se moći pohvaliti prijateljima. Ako uz nešto što ste skupo platili morate naglašavati koliko ste platiti da bi drugi shvatili vrijednost, tada ne vrijedi tih novaca.

- Oprema za automobil – Kada kupujete auto sigurno ćete poželjeti „novi“ model. Ali prije nego što potpišete kredit na pet umjesto na četiri godine razmislite treba li ta dodatna oprema koju ćete otplaćivati toliko duže.

- Posluga u sobi – Naravno kada ste na odmoru ne želite da štedite, ali ako odete na večeru na vrijeme- uštedjećete. Mnogo je bolje nego da se sjetite pred spavanje kako ste gladni i naručujete večeru u sobu.

Bonus video: