Upoznajte najskuplje jahte na svijetu

Predstavljamo vam najskuplje jahte na svijetu. Primijetićete da ima manje vlasnike nego što ima jahti. Naime, neki posjeduju i po tri ovakva broda, prenosi Mondo.
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 10:31h

Čuveni "Octopus", vlasništvo Pola Alena, koosnivača Mikrosofta. Dok je prestiž bio imati helikopter i podmornicu, Oktopus je imao dva helikoptera i dvije podmornice, od čega je jedna na daljinsko upravljanje.

"Ecstasea", nekadašnja jahta Romana Abramoviča u vrijednosti od 200 miliona dolara. Trenutni vlasnik je nepoznat.

"Al Mirqab". Premijer Katra vlasnik je ove jahte od 250 miliona dolara. Krasi je ekskluzivan enterijer od kristala i umjetnička djela američkog umetnika Dejla Čihulija.

Američki medijski mogul Dejvid Gafen, platio je 200 miliona dolara za "Raising Sun". Jahta posjeduje teren za košarku, podrum vina i bioskop. Posebno je poznata zbog pređašnjeg vlasnika, koji je bio Leri Elison, vlasnik kompanije Oracle. U to vrijeme Elison i Pol Alen su se takmičili ko će da ima najveću i najskuplju jahtu. Raising Sun prestigao je Alenov "Octopus" za "sitnih" 12 metara.

"Lady Moura" - 210 miliona dolara. Vlasnik je biznismen i savjetnik kraljevske porodice u Saudijskoj arabiji. Posebnost ove jahte je to što ima svoju pješčanu plažu koja se po potrebi spušta do nivoa vode, tako da se ima utisak da ste na pravoj obali.

"History Supreme". Jahta vrijedna 4,8 milijarde dolara. Napravljena od zlata i drugih dragocjenih materijala... Vlasnik je aninonimni biznismen iz Malezije.

"Eclipse". Roman Abramovič je platio 480 miliona dolara za ovu jahtu, a danas se procjenjuje na 800 miliona. Opremljena je, mehanizmom za odbranu od raketnog napada i laserima protiv paparaca koji detektuju kamere i momentalno uništavaju film i slike.

Jahta Dubai od 350 miliona dolara, vlasništvo je šeika i vladara Dubaija koji je ujedno i premijer Ujedinjenih arapskih emirata. Posjeduje "samo" helikopter i podmornicu.

Pol Alen je svoju drugu jahtu "Tatoosh" stavio na prodaju još 2010. godine.

"Le Grand Blue", još jedan dragulj u vlasništvu Romana Abramoviča.

Malteški soko, jedina jahta na listi sa pogonom na vjetar. Posjeduje manju kvadraturu od ostalih ali i sopstvenu podmornicu. Vlasnica je Elena Ambrosiadou, osnivač firme IKOS, a jahta vrijedi 120 miliona dolara

Bonus video: