SAVJETI

Ublažite sindrom teških nogu

Jedan od načina da ublažite otok nogu je samomasaža. Pokretima od skočnih zglobova prema srcu podstičite cirkulaciju. To će da dovede do smanjenja otoka. Za samomasažu vrlo su korisni gelovi sa efektom hlađenja
157 pregleda 0 komentar(a)
noge uz zid, odmor, Foto: Shutterstock
noge uz zid, odmor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2018. 10:14h

Bolovi zbog proširenih vena, ispucalih kapilara i oticanja nogu postaju izraženiji kako raste spoljašnja temperatura. Osjećaj teških nogu naročito se javlja kod onih koji su prinuđeni da zbog posla dugo stoje ili da predugo sjede. Pomoću jednostavnih pokreta i vježbi ovo stanje može vrlo efikasno da se ublaži.

#1 Vježbe

Kada završite s poslom i priuštite sebi odmor. Protiv bolova u nogama mogu da vam pomognu i jednostavne vježbe pomoću “jež” loptice. Najprije pomoću “jež” loptice izmasirajte listove nogu. Potom stavite lopticu ispod tabana i pomjerajte stopala kružnim pokretima. Tamo gdje osjećate bol jače pritisnite stopalom. Zatim “jež” lopticu pod tabanima pomjerajte naprijed-nazad.

#2 Sjedenje

Ako posao zahtjeva dugotrajno sjedenje, savjet je da svaki sat ustanete i prošetate. Nikako ne prekrštajte noge, jer pritisak jedne noge na drugu otežava protok krvi. Stavite nešto ispod stola na čemu možete da držite malo podignute noge, i povremeno ih opružite u koljenima sa zategnutim prstima prema licu ako ne možete da ustanete i prošetate.

#3 Stajanje

Ako vaš posao zahtjeva dugotrajno stajanje, trebalo bi što češće da mijenjate položaj tijela, prenoseći težinu s jedne noge na drugu. Važan je i dobar izbor obuće, s potpeticom ne višom od tri do četiri centimetra. Potpuno ravna, kao ni visoka obuća se ne preporučuje, jer ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne smije da bude tijesna, a posebno bi trebalo da se vodi računa o tome da kaiševi ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala, jer vještački ne obezbjeđuju protok vazduha, pa može da dođe do pojačanog znojenja i pregrijavanja stopala. Takođe, izbjegavajte dokoljenice i sokne koje stežu.

#4 Masaža

Jedan od načina da ublažite otok nogu je samomasaža. Pokretima od skočnih zglobova prema srcu podstičite cirkulaciju. To će da dovede do smanjenja otoka. Za samomasažu vrlo su korisni gelovi sa efektom hlađenja.

#5 Obloge

Uveče prije spavanja na otečene zglobove možete da stavite hladne obloge ili da ih istuširate hladnijom vodom tako što usmjerite mlaz u pravcu srca, jer je to put venske krvi.

Savjet plus: Dobro je da tokom noći noge budu podignute bar nekoliko centimetara iznad nivoa srca, što će znatno olakšati protok krvi i doprinijeti smanjenju otoka. Možete da stavite noge na jastuk ili da jastuk stavite ispod dušeka, prenosi Ljepota i zdravlje.