Iznenađujući, skriveni razlozi zašto vas boli glava…

112 pregleda 0 komentar(a)
glavobolja, Foto: Shutterstock
glavobolja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2018. 09:14h

Pokušali ste se opustiti u nedjelju ujutro, najdraži doručak, zagrljaj voljene osobe i odjednom – glavobolja…

Ako ste jedna od 28 miliona žena na svijetu koje pate od glavobolja i migrena, evo neobičnih razloga zašto se ona može pojaviti kada je najmanje očekujete.

#1 Vaša omiljena hrana

Loša vijest za sve gurmane… Hrana koja je dimljena, kisela ili sušena (sve dobre stvari) mogu izazvati glavobolju zbog sulfita koji se u njima nalaze uzrokuju skupljanje krvnih sudova i tako glavobolju. Vino je takođe čest uzrok glavobolja kod mnogih žena.

#2 Vikend

Radite kroz cijelu sedmicu, čekate subotu da spavate do podne, uživate u omiljenim serijama ili knjizi, a na kraju se borite s migrenom? Vjerovali ili ne, ona se može pojaviti zbog toga što na vrijeme niste popili kafu… Ako tokom sedmice pijete kafu u osam sati ujutro, a vikendom ustajete u podne – moguće da ćete danas patiti zbog glavobolje.

#3 Partner ili šef

Bilo da vas je izmorio vaš naporan šef ili partner, stres koji dolazi uz odnose može biti uzrok vaše boli. Zašto? Kada smo nervozni, ne dišemo pravilno, a manjak kiseonika uzrokuje stiskanje krvnih sudova, što će prouzrokovati glavobolju.

#4 Kosa podignuta u rep

Nakon nekoliko sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje zbog napetosti tjemena i tkiva. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: