Kako da odmor sa djecom ne postane pakao

Turističke agencije nerijetko obećavaju \'zabavu za cijelu porodicu\', ali \'zabava\' može da znači različite stvari za različite uzraste. Za većinu porodica nerealno je očekivati da sve rade zajedno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 16:13h

Malo više planiranja i mnogo manje stresa dobitna je kombinacija za odličan porodični odmor. Podijelite obaveze, nemojte dopustiti da planiranje odmora padne na teret samo jednoj osobi.

S partnerom pregledajte brošure i ponude, a ideje uporedite tokom porodičnog ručka kako bi svi članovi porodice imali vremena odlučiti šta žele.

Ako se jedna osoba želi da se zabavlja plešući po stolovima, a druga želi da uživa u vodenim sportovima, pokušajte pronaći kompromis prije nego krenete na putovanje kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

Većina ljudi osjeća kako mora vidjeti i napraviti sve što žele dok su na odmoru. Izbjegavajte pretjerane ambicije i prizemljite svoja očekivanja. 'Bilo koji porodični odmor ima svoje uspone i padove. Praznici otvaraju mogućnost za zabavu, ali je ne garantuje', kaže naučnica Ana Pejdž, prenosi net.hr. Radije nastojte da imate nekoliko dobrih trenutaka, nego da očekujete da će vam ovo putovanje biti sudbonosno, tako ćete biti mnogo opušteniji.

Turističke agencije nerijetko obećavaju 'zabavu za cijelu porodicu', ali 'zabava' može da znači različite stvari za različite uzraste. Za većinu porodica nerealno je očekivati da sve rade zajedno. Djeca različitog uzrasta vjerovatno neće htjeti sve da rade zajedno, pa ih razdvojite na nekoliko sati kako bi svi bili srećni.

Djeci je potrebna dosljednost, pa na odmor ponesite neko od njihovih omiljenih igračaka, odjeću i hranu, kako bi sa sobom imali poznate stvari i osjećali se sigurno.

Djeca od tri do sedam godina

Klinci u ovoj dobi uživaju u igri s drugom djecom. Sport je univerzalni jezik. Na plažu ponesite loptu i ohrabrite ih da se igraju s drugom djecom. Djeca u ovoj dobi takođe vole da se pretvaraju da su crtani ili serijski junaci, pa ih podstaknite da glume gusara ili lovca na avanture.

Djeca od osam do 12 godina

U ovoj životnoj dobi djeca uživaju u individualnim aktivnostima kad što je pecanje, ali izrazito poštuju i kulturne aktivnosti, posebno one koje ih zanimaju i hrane njihovu glad za znanjem. Povedite ih u obilazak nekog zamka, pokazujte im različite vrste stijena baš kako su to učili na časovima geografije, odnosno oblike kakve su vidjeli samo u knjigama.

Tinejdžeri

Za tinejdžere je naročito važno da na samom početku putovanja uspostavite osnovna pravila o visini džeparca i tome kada i gdje smiju ići vani. Tinejdžeri na odmoru ne žele mentalne aktivnosti jer imaju mnogo energije koju trebaju potrošiti, vole se inatiti i ne žele provoditi mnogo vremena s roditeljima, pa ih pokušajte zainteresovati barem za partiju karata.

Bonus video: