Školski uspjeh može se predvidjeti samo nekoliko trenutaka poslije rođenja

Istraživači su ustanovili vezu između skora na Apgar testu ispod sedam i niže inteligencije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 09:57h

Zdravstveni testovi koji se rade bebama odmah pošto su rođene mogu da otkriju budući školski uspjeh. Studija koja odrađena na 877,000 tinejdžera u Švedskoj upoređivala je uspjeh u školi sa njihovim skorom na Apgar testu koji se radi po rođenju.

Apgar je test koji ocjenjuje zdravlje novorođenčadi na skali od jedan do 10 i procjenjuje koliko će bebi trebati medicinske njege. Istraživači su ustanovili vezu između skora na Apgar testu ispod sedam i niže inteligencije, prenosi Daily Mail.

Dr Andrea Stjuart, akušer u bolnici u Helsingborgu u Švedskoj izjavio je da Apgar skor sam po sebi ne vodi do slabijih kognitivnih sposobnosti. "Razlozi koji uzrokuju niži Apgar skor ( uključujući gušenja, prijevremeni porođaj, porodilje narkomanke, infekcije) mogu imati uticaj na buduće funkcionisanje mozga", rekao je on. Studija će biti objavljena sljedećeg mjeseca u časopisu Obstetrics & Gynecology.

Šta je Apgar test?

Čim se beba rodi, uključuje se hronometar i na kraju prvog minuta izvrši se ocjena vitalnosti. Nakon pet minuta, ocjenjivanje se ponavlja još jednom, a može se uraditi i naredno, za 10 i za 30 minuta od rođenja.

Ocjenjuje se pet parametara, bodovima od nula do dva i zbir tih bodova daje „Apgar score“, odnosno ocjenu bebe na rođenju. Ti parametri su:

•boja kože

•disanje

•srčana radnja

•tonus mišića

•refleksna podražljivost

Optimalnom ocenom 8 do 10 ocjenjuju se zdrava novorođenčad. Apgar skor od sedam do pet dobijaju novorođenčad rođena u umjerenoj hipoksiji, tj. smanjenom dotoku kiseonika. Apgar skor 4 i manje je stanje teške hipoksije novorođenčeta.

Apgar skor u prvom minutu života daje dragocjene podatke za ocjenu stanja novorođenčeta na rođenju i omogućava retrospektivnu dijagnozu intrauterine i intrapartalne hipoksije ploda.

Bonus video: