Boje koje će vaš dom učiti vedrijim i zdravijim

Ako ste odlučili da osvježite dom, promijenite boju zidova ili detalja u stanu, pažljivo izaberite boje, kako biste prostor učinili vedrijim i zdravijim. Jer, boje mogu biti lekovite.
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 20:12h

Hromoterapija, liječenje bojama, temelji se na uticaju različitih nijansi na fizičko i psihičko zdravlje ljudi, a primjenjuje se, između ostalog, i u uređenju enterijera.

Stoga, evo nekoliko predloga:

  • Jedan od trikova pri uređenju predsoblja je postavljanje crvenog tepiha, koji donosi osjećaj topline i udobnosti. Kako je crvena najenergičnija boja, pri dizajniranju enterijera koristi se samo u detaljima, a najlakše se može neutralisati u kombinaciji sa sivom, srebrnom, bijelom ili plavom.
  • Prilikom uređenja dnevnog boravka važno je obratiti pažnju na aktivnosti koje će se u njemu obavljati. Ako se radi o prostoru koji će služiti uglavnom za odmaranje - pastelne nijanse, kao i neutralne boje su najbolji izbor.
  • Kada je o kuhinji riječ, preporučuje se upotreba hladnih boja. Tako će plava i zelena najbolje "ohladiti" ovu prostoriju, dok će ljubičasta enterijeru dati notu kreativnosti. Za one koji se ne boje nešto jačeg apetita- pravi izbor je narandžasta.
  • Prilikom uređenja kupatila zelena i akvamarin plava savršene su boje ukoliko na raspolaganju imate veću kvadraturu, dok su pastelni tonovi idealni za kupatila manjih dimenzija.
  • Soba u kojoj spavate trebalo bi da bude u pastelnom tonu. Topli tonovi drveta će učiniti prostor udobnim i romantičnim.

Bonus video: