Uživajte s djecom tokom ljetnjeg raspusta

Djeca se tokom ljetnjeg raspusta vjerovatno najviše raduju moru. Ipak, dešava se da se tokom raspusta dosađuju, tako da na kraju slobodne dane raspusta provedu ispred kompjutera ili televizije.
0 komentar(a)
raspust, Foto: Www.shutterstock.com
raspust, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 01.07.2011. 12:18h

Ne dozvolite to, dodovljno je da im zadate neki lagan zadatak i oni se već odlično zabavljaju.

Još bolje, osmislite neku zajedničku igru i tako ispunite na najljepši mogući način njihove dane raspusta.

Jedan od predloga kako kvalitetno možete da provedete vrijeme s porodicom jested a se organizujete i skupa odete u neki obližnji grad: upoznajte dijete s najvažnijim kulturno-istorijskim spomenicima, obiđite parkove, upoznajte grad.

Možete iskoristiti priliku i uživati u dnevnim izletima: lijepo vrijeme, roštilj, kolači i užitak je zagarantovan.

Ne zaboravite, iako je vrijeme ljetnjeg raspusta predviđeno za odmor, ipak probajte da motivišete dijete da čita knjige. Najbolje je da mu predložite nekoliko knjiga predviđenih za određeni uzrast, a onda neka samo izabere koju će čitati.

Naravno, sportske aktivnosti su takođe “dio plana”: plivanje, skijanje na vodi, vožnja rolera, odbojka na pijesku, tenis.

Bitno je djeci obezbijediti aktivni odmor i opuštanje: izbjeći svakodnevne obaveza pretrpane informacijama.

Nekoliko predloga za zajedničke igre:

Potraga za blagom

Vi ili "glavni kapetan", kako se već dogovorite, ekipe, izaberite nekoliko predmeta i sakrijte ih na određeno mjesto.

Kapetan ekipe kaže koliko je sakrivenih predmeta i opiše neke detalje koji će olakšati potragu.

Onda se podijelite u timove i ko ih nađe više, pobjednik je.

Na moru

Uvijek dobrodošla varijanta za zabavu na moru je odrediti neku rutu i takmičiti se u plivanju ili veslanju. Obezbijedite i neku nagradicu za onoga ko stigne prvi.

Za nešto stariju djecu zanimljiva igra bila bi da ih s prekrivenim očima odvedete na nepoznato mjesto, pa im dozvolite da vas vode do kuće, plaže ili poznatog kafića. Oni treniraju orjentaciju, a vi ih jednostavno pratite.

Takmičenja

U kući, bašti ili na plaži možete da naduvate balone. Zadatak djeci neka bude da ih, bez korišćenja ruku prenesu s jednog mjesta na drugo.

Predveče, možete organizovati takmičenje u prženju palačinki: ili u paru ili pojedinačno. Ko ih više isprži i čije budu najukusnije, u određenom vremenskom periodu, od npr. pola sata, taj je pobjednik.

Bonus video: