Spavanje na stomaku je dobro za vašu bebu

126 pregleda 2 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock
beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.04.2018. 17:14h

Bebe obično ne vole kada ih okreću na stomak i prilično su mrzovoljne zbog toga - kaže pedijatar Majkl Mekena iz Rilej bolnice na Univerzitetu Indijana. Ali on savjetuje roditeljima da ne odustaju od tog položaja, jer je veoma važan za nesmetan razvoj djeteta.

- Vrijeme provedeno na stomaku višestruko doprinosi razvoju bebe - tvrdi Mekena. - Taj položaj spriječava pojavu sindroma zaležane glave, a bebe se na taj način pripremaju za puzanje. Kroz vrijeme koje provode na stomačiću one se fizički osposobljavaju za dalji razvoj i nove pokrete. Postepeno ćete primjetiti kako su kod bebe sve vidljiviji mišići na rukama, gornjem dijelu leđa i ramenima.

Američka akademija pedijatara se zalaže da se bebe koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema stave na stomak već po izlasku iz porodilišta, dok su budne i uz stalni nadzor.

- Nemojte da se iznenadite ukoliko im se to ne svidi odmah i ukoliko se početni pokušaji završe otporom. Prvi put će možda izdržati samo minut, dok ne počnu da plaču. Zato je potrebno da se postepeno navikavaju da budu u tom položaju. U početku neka tako leže minut-dva, a oko trećeg mjeseca i do pola sata - kaže pedijatar, prenose Novosti.