Šta nikada ne treba da radite na putovanjima

Međutim, postoje neke stvari koje je napravio dok je bio na putovanju i tvrdi da ih zaista više neće ponoviti. Ako postoji mogućnost da naučimo barem nešto zahvaljujući tuđim greškama, onda je ovo prava prilika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 13:23h

Bez obzira koliko iskusan putnik bili, možete se naći u situaciji koju biste najradije zaboravili, kad već ne možete popraviti učinjenu štetu. Kako bismo vam olakšali, evo nekoliko korisnih savjeta.

'Nikada' je poprilično jaka riječ kada se govori o putovanjima. Tako počinje tekst autora Pola Hensforda, prenosi net.hr.

I, kako i sam navodi, ne voli često da koristi tu riječ jer često puta mu se dogodilo da kaže 'nikada više neću ići u taj grad', pa na kraju ode opet.

Međutim, postoje neke stvari koje je napravio dok je bio na putovanju i tvrdi da ih zaista više neće ponoviti. Ako postoji mogućnost da naučimo barem nešto zahvaljujući tuđim greškama, onda je ovo prava prilika.

● Kladiti se sa strancima na ulici

Autor teksta ispričao je anegdotu sa svog putovanja u Nju Orleans. Dakle, dok je šetao ulicama naišao je na stranca koji mu je rekao: 'Kladim se u pet dolara da znam koliko je djece imao tvoj otac'. Autor je naravno pomislio da nema šanse da stranac zna odgovor na to pitanje te da će lako zaraditi pet dolara. Kako li se samo prevario! Stranac ga je pogledao i rekao: 'Tvoj otac nije imao djecu, tvoja mama je! Ovo je samo jedan od primjera kako u stranom gradu možete ostati bez novaca. Savjet je - izbjegavajte oklade i šibicarenja.

● Izlagati se suncu bez zaštite

Da, sigurno vam nije prvi put da ste se našli u situaciji da znate da ćete biti izloženi suncu duže vrijeme. Imate kapu, odjeću, a za dio kože koji je izložen suncu uopšte se ne brinete jer - ne može se vama dogoditi da izgorite. Pogrešno! Dogodiće vam se poput raka crvene ruke i nos, peći će vas koža i vjerovatno nećete biti jedini u tome jer ćete se dobro uklopiti s ostalim nepažljivim turistima.

● Ispijati alkohol iz boce u kojoj se nalaze bube ili crvi

'Posljednji put kada sam to napravio, probudio sam se u mračnoj uličici, pantalone su mi bile otkopčane, a u džepu sam imao više novaca nego kada sam napustio svoju hotelsku sobu. Sva sreća ne sjećam se što se dogodilo, a želim da tako i ostane', napisao je autor teksta.

● Imati seks se s nekim koga upoznate na putovanju

Ma koliko vam bilo teško odoljeti iskušenju, zlatno je pravilo - nikada nemojte imati seks sa nekim koga sretnete na putovanju. Dva su moguća raspleta, a ni jedan nije dobar, tvrdi autor teksta.

1. Postoji mogućnost da s tom osobom povedete ostatak putovanja, ispucate puno zajedničkih fotografija i onda nakon deset godina slučajno naletite na te fotografije u zagubljenom foto-albumu pitajući se: Pa,tko je to uopšte?

2. Druga opcija je - vi ste samo htjeli seks na jednu noć, ali te želje nisu bile obostrane. Ostatak putovanja proćiće vam u pokušajima da izbjegnete osobu koja vas uhodi i ne da vam mira.

● Angažovati nekoga da vas probudi

'Samo sam jednom koristio uslugu hotelskog buđenje. Trebao sam u 4.30 uhvatiti let za Los Anđeles. Nisu me probudili, a kada sam izlazio iz hotela požalio sam se osoblju, dobio sam odgovor: Oprostite gospodine, zaspao sam', ispričao je Pol Hensford.

● Pokušati prošvercati ekstra kilogram prtljaga na jeftinim letovima

Jeftini letovi po Evropi prava su blagodat, ali ni u kom slučaju nemojte pokušati strpati više kilograma od dozvoljenog u vašem ručnom prtljagu. Može vam se dogoditi da platite puno, puno više nego ste planirali.

Bonus video: