Budite pažljivi kada djetetu kupite smartphone

Prva stvar na koju roditelji treba da obrate pažnju jeste da dijete može da potroši jako puno novca na pozive i poruke, a da toga uopšte nije svjesno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 14:06h

Španski sociolozi napravili su spisak savjeta koje bi roditelji trebalo da prouče prije nego što svojoj djeci kupe mobilni telefon i tako spriječe trošenje novca bez kontrole ili pristup neprikladnim sadržajima.

Roditelji djeci sve ranije kupuju mobilne telefone, jer žele da u svakom trenutku znaju gdje se mališani nalaze. To su često modeli najnovije generacije, koji imaju više funkcija od običnih, ali nose i više opasnosti, prenijeli su španski mediji.

Španski naučnici ističu da se tržište mobilne telefonije sve više širi i da se ljudi sve više opredjeljuju za pametne telefone kojih bi, prema nekim prognozama, 2015. godine moglo da bude oko milijardu.

Ono što, međutim, brine sociologe je činjenica da su djeci upravo ovakvi modeli prvi mobilni, pa im je tako dostupno sve što ovi telefoni nude.

Prva stvar na koju roditelji treba da obrate pažnju jeste da dijete može da potroši jako puno novca na pozive i poruke, a da toga uopšte nije svjesno. Zbog toga je preporučljivo ograničiti troškove na mjesečnom nivou, ili se jednostavno odlučiti za prepaid.

"Problem je što smartphone modeli nude mogućnost aplikacija čije instaliranje košta", rekao je jedan od sociloga. "Jedini lijek je da se raspitate šta sve mobilni telefon nudi, kao i da se dobro upoznate sa svakom aplikacijom. Tako ćete izbjeći da vam dijete potroši veliku sumu novca, da pristupi sadržaju nepriličnom za njegov uzrast ili da se telefon 'zarazi'", poručio je on.

Sociolozi kažu i da je preporučljivo da roditelji znaju koje sve aplikacije na modelu koji su namijenili djetetu mogu da blokiraju. Neki modeli, na primjer, omogućavaju blokadu velikog broja aplikacija - surfovanje po Internetu, učitavanje sadržaja sa sajta YouTube, program za geolociranje.

Sociolozi upozoravaju i da je studija obavljena prošle godine pokazala da 19 odsto djece između dvije i pet godina zna da koristi aplikacije, a devet odsto klinaca tog uzrasta zna da se konektuje i koristi internet.

Bonus video: