Muzika olakšava vježbanje

0 komentar(a)
Trčanje, Foto: Shutterstock
Trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2018. 09:29h

Naučnici sa Univerziteta Teksas sada su samo još jednom potvrdili kako muzika olakšava intenzivno vježbanje.

Ovo istraživanje pruža dokaze da muzika može poslužiti kao pomoćno sredstvo koje motiviše osobu da vježba više.

Dokazano je kako su učensici koji su slušali muziku tokom kardio treninga bili izdržljiviji od onih koji su vježbali bez muzike.

"Ovo istraživanje pruža dokaze da muzika može poslužiti kao pomoćno sredstvo koje motiviše osobu da vježba više", rekao je jedan od autora istraživanja dr. Vasem Šami.

Doktor Šami i njegove kolege ispitivali su 127 pacijenata da bi ustanovili kako srce reaguje na sve napornije vježbe uključujući i nagib i brzinu trake za trčanje svaka tri minuta.

Polovina učesnika imala je zadatak slušati latino muziku bržeg tempa tokom vježbanja na traci, dok je druga polovina hodala u tišini.

Nakon što su usporedili rezultate, naučnici su shvatili da su ispitanici koji su slušali muziku, vježbali 8 minuta i 26 sekundi bez prestanka, to jest minutu i devet sekundi duže od ispitanika iz druge grupe.

"Poslije šest minuta osjećate se kao da trčite na planinu pa čak i da ste bili u stanju nastaviti 50 sekundi duže, što znači više nego što mislite", navodi doktor Šami u saopštenju.

Treba naglasiti kako ovo nije prvo istraživanje koje je dalo ovakve rezultate. Neka istraživanja pokazala su da su ljudi spremni intenzivnije vježbati kada je ritam vježbanja prilagođen ritmu muzike, prenose Nezavisne.

Bonus video: