Putovanje za ljubitelje čokolade

Posjetilac muzeja može uživati u nesvakidašnjoj izložbi o istoriji čokolade na tri sprata. Putovanje počinje u "tropskoj kući", stakleniku u kojem se može vidjeti originalno drvo kakaovca i u pravom smislu riječi osjetiti tropska klima.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 12:39h

Muzej čokolade u Kelnu ima jedinstvenu kolekciju koja posjetiocima omogućava da uplove u slatko putovanje kroz tri hiljade godina istorije čokolade: od božanskog jela Asteka do modernog industrijskog proizvoda.

Jedno je sigurno: čokolada nas čini srećnim! Da li je to zbog njenih sastojaka ili zbog toga što je nevjerovatno ukusna, nije ni bitno. Jer, ona je jedan od najomiljenijih slatkiša na svetu.

U Kelnu postoji čitav čokoladni svijet - Muzej čokolade. Hans Imhof, nekadašnji šef "Štolverka", velikog koncerna za proizvodnju namirnica, ispunio je sebi 1993. godine dugogodišnju želju i otvorio neobičan muzej u kojem se sve vrti oko čokolade.

Posjetilac muzeja može uživati u nesvakidašnjoj izložbi o istoriji čokolade na tri sprata. Putovanje počinje u "tropskoj kući", stakleniku u kojem se može vidjeti originalno drvo kakaovca i u pravom smislu riječi osjetiti tropska klima. Tu leži odgovor na pitanje kako nastaje kakao i kako izgleda put od tog sastojka do čokolade.

Put posjetioce dalje vodi do proizvodnih postrojenja - tačnije do švajcarskog proizvođača za čokoladu Lindt&Schungli, koji je od 2006. partner Muzeja čokolade. Drugim riječima, na relativno malom prostoru postavljena je mala fabrika čokolade. Tu na licu mjesta može da se doživi kompletan proizvodni proces, pošto su sve mašine opremljene prozirnim zaštitnim okvirima.

Glavna atrakcija muzeja je tri metra visoka "čokoladna fontana", pored koje uvijek stoji neko od osoblja i umače biskvite u čokoladu, a zatim ih dijeli posjetiocima. Svako može da računa na jedan svježe pripremljen čokoladni biskvit, mada se zaposleni u Muzeju neće pretjerano uzbuditi ako primijete da neki posjetioci i više puta "zalutaju" do čokoladne fontane.

Do 31. oktobra 2008, kada je proslavio 15 godina postojanja, Muzej čokolade posjetilo je oko 7,5 miliona ljudi. Godišnje ovaj neobičan svijet čokolade posjeti oko 650 000 ljudi, tako da se Muzej čokolade ubraja u deset najposećenijih muzeja u Njemačkoj.

Na drugom spratu muzeja posjetioci mogu da saznaju nešto više o počecima kulturne istorije čokolade prije 3.000 godina u Srednjoj Americi. Narod koji je prvi koristio kakao i od njegovih zrna pripremao pitku čokoladu, bili su Olmeki. Kasnije su to činila i plemena Maja i Asteka. Nakon što je otkrivena Amerika, Španci su donijeli kakao u Evropu. Iako je na početku predstavljao luksuzni proizvod koji je bio dostupan samo povlašćenima, na dvorovima evropskih vladarskih porodica, kakao je vremenom postao pristupačan svima, prenosi "Dojče vele".

Bonus video: