Muškarci su sebični, a žene još sebičnije

Jednak broj priznaje da se progura u redu. Muškarci rado volontiraju na sportskim događanjima, ali nisu tako skloni pomoći u prikupljanju novčane pomoći ili otići u inostranstvo zbog nekog humanitarnog projekta.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2011. 13:28h

Pomoći beskućniku, uključiti se u neku humanitarnu akciju, ponuditi se da skuvamo čaj za sve u sobi, ponijeti tešku kesu ili zajednički izabrati film. Ovo su neka područja u kojima su muškarci u pravilu velikodušniji od žena.

Žene su sebičnije od muškaraca i vrlo će vjerovatno ogovarati svoje prijatelje, pokazalo je novo britansko istraživanje provedeno na 2.000 osoba koje je naručila krovna organizacija britanskih volontera Original Volunteers, prenosi net.hr.

Žene češće ignorišaju prosjake na vratima i osobe koje rade u dobrotvorne svrhe i češće ignorišu kolege iz sobe spremajući čaj samo za sebe.

Osim toga, žene će rjeđe uzvratiti uslugu i neće se zamarati time da kad vide da je nekome ispao novac, novac i vrate vlasniku. Tri od 10 žena posudilo je DVD bez konsultovanja sa partnerom, a više od trećine priznalo da pri lomljenju čokolade češće uzme veći dio.

Ni muškarci nisu pretjerano velikodušni, ali u ovoj su anketi ipak nešto bolje prošli. Češće pomažu starijima koji nose teške vrećice i češće daju sitniš beskućnicima. Ipak, četvrtina muškaraca priznaje da nije dala novac osobi koja je htjela očajnički da ga pozajmi od njih. A jedan od petorice izbjegava plaćanje svoje runde pića u kafiću.

Jednak broj priznaje da se progura u redu. Muškarci rado volontiraju na sportskim događanjima, ali nisu tako skloni pomoći u prikupljanju novčane pomoći ili otići u inostranstvo zbog nekog humanitarnog projekta.

Direktorica programa Caroline Revell kaže: 'Žalosno je da se velik dio naše populacije smatra sebičnom. Čini se da je žrtvovanje vremena najveća žrtva, veća od pozajmivanja novca ili neke druge vrste pomoći.'

Trećina ispitanih, oba pola, lagala je da bi popravila svoj status na poslu, a četiri od 10 osoba duže se nijesu čule s članovima porodice. Polovina ispitanika, oba pola, priznaje da svakodnevno napravi dva ili viša sebična čina.

Bonus video: