U čemu roditelji prave grešku

Mala djeca vole rutinu, i lijepo napreduju kad se zna red. Pokušajte da se pridržavate ustaljenog vremena za obroke i odlazak u krevet.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2011. 11:34h

Djeca se mijenjaju se iz dana u dan, kako da im pomognete da nauče da lijepo jedu, lijepo spavaju i lijepo se igraju?

Da svakodnevna rutina ne bude nalik prolasku kroz minsko polje, tako da budete srećni ako pregurate dan bez incidenata, već da i vi i klinci uživate u svakom danu?

Evo gdje možda griješite...

Nedosljedni ste

Mala djeca vole rutinu, i lijepo napreduju kad se zna red. Pokušajte da se pridržavate ustaljenog vremena za obroke i odlazak u krevet. Takođe, morate biti dosljedni i kad je riječ o ponašanju koje ne želite da tolerišete, kao što je na primjer bacanje hrane na pod. To znači da svaki put kada se tako nešto desi djetetu treba staviti do znanja da to ne smije da radi.

Ne provodite dovoljno vremena nasamo sa djetetom

Iako djeca vole aktivnosti u kojima učestvuje cijela porodica, imajte u vidu da klinci uživaju i u vremenu koje provedu sa mamom ili tatom nasamo. Ovo je naročito važno ako imate dvoje ili više djece. Nije od presudnog značaja šta ćete raditi tokom tog "samo vašeg" vremena, važno je samo da i vi i dijete uživate u aktivnosti koju ste izabrali, prenosi Mondo.

Suviše pomažete djetetu

Često uhvatite sebe da pomažete djetetu da završe slagalicu, obuju se ili zakopčaju jaknu? Razumljivo je da ponekad želite malo da ubrzate pripreme za izlazak iz kuće, i činjenica je da ćete vi brže vezati pertle nego šestogodišnjak koji tek ovladava tom vještinom, ali oduprite se iskušenju. Djeca vježbajući stiču samopouzdanje, ali i na sitnicama uče kako da se nose sa frustracijama. Pustite dijete da se samo izbori sa problemom, ali budite tu da mu pružite podršku.

Prerano odbacujete krevetac

Roditelji često prije vremena izbacuju krevetac iz upotrebe, i dijete stavljaju u "pravi" krevet. Ako prerano uvedete spavanje u pravom krevetu kod djeteta se mogu javiti problemi sa uspavljivanjem i strahovima. Da biste to izbjegli, ne žurite. Vrijeme za prelazak u krevet za velike je kada dijete već uveliko samo izlazi iz kreveca, ili kad samo traži da spava u pravom, velikom krevetu, što se obično dešava oko treće godine.

Rano odbacujete nošu

Roditelji često i nesvesno vrše pritisak na dijete da sa noše pređe na korišćenje šolje prije vremena. Slobodno djetetu pokažite šolju, objasnite mu čemu služi i ponudite mu da je "isproba", ali nemojte biti previše razočarani ako ne pokaže naročito interesovanje. Znate onu poslovicu "sve u svoje vrijeme"? U ovom slučaju pridržavajte se te izreke.

Ne ograničavate im vrijeme koje će provesti pred televizorom

Djeca koja previše gledaju televiziju mogu imati problema sa koncentracijom i učenjem kad krenu u školu. Imajte u vidu, takođe, da klinci mlađi od dvije godine uopšte ne bi trebalo da gledaju televiziju.

Uostalom, mora da možete da smislite kreativniji način da vaše dijete provede vrijeme. Čitajte mu, crtajte zajedno, idite napolje...

Pokušavate da zaustavite dječje napade besa

Iako su dječji napadi bijesa noćna mora za roditelje, pomirite se sa činjenicom da sva djeca prolaze kroz tu fazu. Neprijatno jeste, ali najbolji način da izađete na kraj sa takvim ponašanjem jeste da zadržite prisebnost i ignorišete ga.

Podmićujete djecu

Ako morate da podmitite dijete da bi se ono lijepo ponašalo kad imate goste ili da bi pojelo povrće, nadrljali ste. Umjesto da djetetu obećavate nagradu, bolje pokušajte sa pozitivnim podsticajima. "Ponosna sam na tebe što si se tako lijepo ponašao kod bake" dugoročno daje bolje rezultate nego "Ako budeš dobar dobićeš sličice".

Bonus video: