IDEALNA VJEŽBA

Pet razloga da počnete da trenirate boks

0 komentar(a)
boks, Foto: Printscreen
boks, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.01.2019. 07:01h

Postoji razlog zašto je boks izuzetno popularna vježba među ljubiteljima vježbanja i slavnim ličnostima.

Boks je sveobuhvatna vježba, tri u jedan - kardio, snaga i mentalni trening. 

Ako to nije dovoljno da vas ubijedi da ga uključite u svoj život, možda će vas uvjeriti ovih pet razloga. 

Boks aktivira sve mišiće u tijelu 

"Nemojte misliti da je boks vježba samo za gornji dio tijela. To je čist mit. Noge jednako učestvuju u radu jer tijelo mora da radi koordinisano, a tada osim snage i povećane potrošnje energije poboljšavate i ravnotežu, eksplozivnost i agilnost", kaže sportski psiholog Džesika Metjus. 

Topi kalorije, i to brzo 

Boks značajno ubrzava otkucaje srca i jača mišićnu izdržljivost, pa tijelo vremenom može da počne da sagorijeva sve više kalorija, kaže Metjus 

Stručnjaci su izračunali da boks topi 13 kalorija u minutu, slično kao trčanje i vožnja biciklom, s tim što pola sata sparinga troši oko 300 kalorija, pola sata rada s vrećom oko 200, a borba u ringu oko 400 kalorija, piše Index. 

Opušta od stresa bolje od bilo koje druge aktivnosti 

"Ne samo da djeluje zdravo i produktivno na mozak, već se 'izbacivanjem stresa iz sebe' savršeno opuštate. Proizvodi se endorfin, koji dokazano čini ljude srećnijim. Međutim, mentalne prednosti tu ne staju jer boks gradi samopouzdanje i samokontrolu", naglasio je Arnold Gonzales, američki bokser i trener u klubu "EverybodyFights". 

Popravlja koordinaciju 

U boksu je najvažnije imati dobru "vezu" između očiju i ruku. Upravo tu leži mentalna snaga boksera, koja ujedno savršeno djeluje na poboljšanje koordinacije cijelog tijela. 

U boksu nikada nećete prestati da učite i napredujete 

Boks nikada ne može da vam dosadi. Treninzi prolaze u trenu jer ste stalno fokusirani, i pritom ste svjesni da uvijek postoji nešto novo što možete da naučite, prenosi B92.